WWF България: Старите гори

5 comments



Здравейте! 
Днес ще ви разкажа накратко за няколко неща,
с които някои от вас може вече да са запознати,
но аз държа да ги подчертая с дебела черта! 
Това са три проекта на WWF  
за опазване на старите гори в България.



1. ГИС платформа за старите гори
Този проект е наистина прекрасен и тепърва ще се развива! 
Отворете платформата от тук и цъкнете "Продължи".
В момента географско-информационната платформа предлага удобен начин да видите местоположението на старите гори в България, както и различните защитени територии и зони. Дава се възможност да избирате различни слоеве: Стари гори, Гори над 100 г., Защитени територии, Защитени зони по НАТУРА 2000. Тези дни добавиха и нов слой, с който може да видите къде и какви строежи разрешава устройственият план на община Царево в Странджа - Застрояване на Странджа и Черноморието. Горе от дясната страна има "Активни слоеве", премествате мишката върху тях и ви излиза падащо меню, в което може да сложите отметки на слоевете, които искате да виждате, или да махнете отметките на тази, които не желаете да виждате върху картата на България. Има опция да избирате различни картни основи. Ако цъкнете на някой от показаните ареали, може да ви излезе информация за защитената зона, за вида гора и възрастта й и т.н., в зависимост от това кой точно слой сте оставили или върху кой слой сте цъкнали.




Разгледайте!
Вижте дали около вашето родно местенце има такива стари гори или гори над 100 г.
Посетете ги! ^^ <3
Още за платформата - тук.



2. Филмът "Непознатите гори".
Филмът е вълшебен! Трябва да го видите. Само 17 минути е. Струва си! Ще разберете кои са видовете, чието оцеляване зависи именно от техните изчезващи местообитания - старите гори и с какви съкровища можем да се разделим, ако не запазим тези гори.




3. Старите гори - непознатите съкровища на България
Може да научите още за старите гори - с какво се характеризират и отличават от останалите гори в брошурата "Старите гори - непознатите съкровища на България". 

Надявам се, че ви е било интересно и съм предизвикала любопитството у вас, относно старите гори, и съм ви накарала да поискате да ги опазите, защото точно това е целта на всички проекти на WWF. Освен практики, които пряко действат за опазването на природата, организацията се стреми да информира гражданите за проблемите, свързани с опазването на природата, и да запознае всички с това, което имаме, защото малко са хората, които знаят какво наистина можем да загубим, ако не действаме сега. 

Поздрави,
Нина

5 comments

  1. Вече открих в моето родно място и нямам търпение да посетяя ^^

    ReplyDelete

  2. Прекрасно видео!
    Обичам гората.Там се чувствам далеч от всичко и от всички.Там релаксирам сред красотата на природата в нея, сред песните на птичките, сред тишината...

    ReplyDelete
  3. Ох, че си слънчице. Благодаря ти, че сподели :)

    ReplyDelete