REVIEW: Lavera Fine Loose Mineral Powder - Transparent

16 comments

След като удовлетворих желанието ви и направих ревю първо на Dr. Bronner's Magic Soap, днес реших да направя и на другия козметичен продукт, който загуби само с 1 глас при двубоя между двата. 

Искрено се надявах да оправдае очакванията ми и цената си. Първото ми впечатление не беше много положително, но какво изобщо очаквах, след като не я използвах както трябва, но за това ще ви разкажа по-долу...

Приложение
От марката са посочили, че тази минерална пудра ще ни върши прекрасна работа, ако искаме да овладеем лъщящото си лице и ще ни помогне да фиксираме грима. Оригиналния текст, може да прочетете в описанието на продукта в сайта на Lavera - тук.

Съдържание 
*от Lavera*
Mica, Rice Germ Powder*, Magnesium Silicate, Zinc Oxide, Titanium Dioxide, Magnesium Stearate, Tricaprylin, Silica, Bismuth Oxychloride, Iron Dioxide, Iron Dioxide, Stearic Acid, Alumina, Argan Kernel Oil*, Sea Buckthorn Fruit Extract*, Vitamin E, Shea Butter*, Camelina Seed Oil, Vegetable Oil, Cocoa Seed Butter*, Coconut Oil*, Alcohol*, Sunflower Seed Oil, Olive Fruit Oil*, Licorice Root Extract*, Hydrogenated Lecithin, Mallow Extract*, Rosa Centifolia Flower Extract*, Tilia Cordata Flower Extract, Vitamin C Ester, Water, Fragrance (Natural Essential Oils), Citral, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool
* indicates Certified Organic Ingredients
** for natural essential oils

Коментар по съдържанието
За огромно съжаление, откривам в състава Silica, позовавайки се на "100 съставки, които не искаш в твоите продукти за красота". 

Silica-та е минерал, който се открива естествено в природата, т.е. не е съставка със синтетичен или петролен произход, което до някъде е добре. Тя се използва в козметиката, защото спомага абсорбирането на мазнината и влагата по кожата и възпрепятства отражението на светлината или по друг начин казано - помага за желания от повечето от нас ефект - да не ни лъщят личицата. 

А за вредите, които тя може да причини, може да прочетете и сами:
"Silica - linked to esophageal cancer, renal disease, pulmonary fibrosis, mesothelioma, sarcoma, rheumatoid arthritis, bronchitis; strong nasal and lung irritant; wildlife toxicant; accumulates in human body."
Тук искам да вметна, че има 2 вида Silica - едната по-безопасна за храни и козметика - аморфната, а другата - кристалната - далеч не толкова безобидна, включваща по-горните грозни вероятни последствия. Лошото е, че върху съдържанието на опаковката не е посочено коя точно от двете е използвана. 
Другото, което разбрах е, че като цяло аморфтната Silica има опция да е "замърсена" с кристална, ако се добива естествено и в козметиката масово се използва синтетично добита аморфна Silica, което изключва възможността да има примеси от кристалната Silica, което е добре до някъде. Ух, много сложно стана, но това е положението, хахаха.

Като цяло, продуктът има сертификат от BDIH Certified Natural, но това за мен е една доста обезпокоителна съставка, но се надявам да са избрали "по-добрата Silica". 


Характеристики на продукта
  • Опаковката е много стилна. Формата е кръгла. Капакът е като с метален ефект, но не е в действителност метален. Надписите са черни и леко релефни. Долната част, в която е и самият продукт, е прозрачна и позволява да видите какво има там.
  • Ароматът е много приятен, не мога да го опиша точно, но ми мирише на нещо сладко и определено ми харесва, хаха.
  • Консистенция и цвят. Пудрата е много фино смляна. Цвета е, хм, прозрачен? Ха, не, не е прозрачен, някаква смес между супер свело розово и бежово и се слива прекрасно с цвета на кожата, но си мисля, че при по-тъмнокожи жени, няма да има така добро сливане, а ще има леко избелване. 
Опаковката пристига и с тампонче за нанасяне, но рядко го използвам.

"Дозаторът" е като на повечето прахообразни пудри - дупчици, които помагат за отделяне на част от продукта например в капачката и по лесното нанасяне и свеждане до минимум опасността от "предозиране". Частта с дупчиците може да се маха, ако имате желание да бръкнете по-надълбоко. :D
























Личен опит и впечатления
Както споменах в началото, първата ми среща с Lavera Fine Loose Mineral Powder беше не много обнадеждаваща. Смея да кажа, че за това съм изцяло аз виновна, защото чувството да съхраня нещо ново "завинаги" проигра и първоначално бях изключително пестелива с количеството, което използвах и се чудих защо не виждам особен ефект. Не, не е нужно да изтупкате целия продукт в капачката, за да видите ефект, просто не бъдете прекалено стиснати като мен. Първоначално използвах половината количество, от горната снимка, а за нормално покриване на цялото лице, е нужно да е поне колкото количеството на горната снимка. 
Не знам защо първо бях решила, че тази пудра няма да е пестелива, но за момента мнението ми е, че може да се окаже по-пестелива и от предишната ми на Benecos, с която изкарах над половин година. 
Аз използвам продукта върху BB крема си, за да удължа времето, в което ще "остане" на лицето ми, както и да матирам кожата си, защото я обичам такава. След нанасяне, усещам копринено усещане върху кожата си. 
Използвах я и без BB крем - премахва лъщенето и скрива порите и мога да кажа, че има известна степен на покривност, дори без основа (BB крем или фнд). 
Пудрата се справя перфектно с възложените и задачи и изпълнява поставените от марката обещания. 

Demo
Използвах балсам на Badger, за да създам по-мазна основа, с която да ви покажа как продукта се справя с матирането и прикриването на лъщящите елементи. Започнах да нанасям от пудрата, но осъзнах, че съм създала среда, която е далеч от нормалната, според мен ничие лице не е в състояние да отдели толкова мазнотия, хаха. Разнесох малко от балсама с пръсти и нанесох отново. 



Допълнителна информация
  • BDIH Certified Natural
  • Vegan Society Certified 
  • Cruelty Free
  • Gluten-Free
  • Количество: 0.35 oz (9.92 gr)
  • Срок на годност: 24 месеца
  • Може да бъде закупен от - тук.
  • Цена: 29,70 лв
Оценка: 5.5/6.0
Давам такава оценка единствено заради обезпокоителната Silica. Всичко друго е на 6!

Надявам се това ревю да е било полезно за вас! 
Поздрави,
Нина

16 comments

  1. Йей за демото, много оригинално си се сетила!
    Винаги съм искала да имам такава минерална пудра.. ще видим какво ще правя ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пробвай. Аз конкретно от тази съм просто супер доволна и сигурно ще повторя покупката, ако не си намеря нещо друго, с което да експериментирам.

      Delete
  2. Леле колко лесно се зарибявам :O :D

    ReplyDelete
  3. Чудесно ревю :) http://mayaetsavieenrose.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Много хубаво и полезно ревю.

    Имам въпрос. (сериозен е, не се заяждам или нещо подобно).

    Знам, че напоследък е "модерно" да се избягва глутена в храненето (макар че действително малка част от хората имат глутенова непоносимост). Но какво общо има глутенът с козметиката? Той не се абсорбира от кожата. Или ... ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, така е с глутеновата непоносимост, аз лично нямам проблем с него.

      Интересен въпрос. Aз смятам, че кожата като най-големия орган в нашето тяло би трябвало да се влияе, но не съм наясно с особеностите на тази болест, за да изкажа компетентно мнение.
      Намерих отговор тук -
      http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/expert-answers/celiac-disease/faq-20057879
      и предполагам, че е на специалист по темата.

      Благодаря! :)))

      Delete
    2. И аз благодаря. Много ми допада, че в твоя блог обръщаш внимание на натурална козметика и безопасност на съставките. Аз съм решила постепенно да заменя другата си козметика с cruelty free, bio варианти. И се ослушвам постоянно за алтернативи.

      Delete
    3. Много се радвам да го чуя.
      Радвам се също, че доста момичета започнаха да обръщат внимание на козметиката, която използват и определено тези месеци усещам напредък в това отношение.
      :)))

      Delete
  5. Нинка ще я пробвам задължително след като приключа с тези,които имам. Прекрасно ревю :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пробвай я! :)))
      Благодаря ти, Галка!

      Delete
  6. Сериозно ревю, ама да имах късмет да беше миналата седмица :-)
    Доста добре матира и изглежда естествено на ръката ти все едно няма нищо. Пух, само да не забравя когато свърша новата да пробвам и тази.
    hellovixi.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ех, съжалявам. :(
      Дано не забравиш, тази си заслужава! :)

      Delete
  7. Изключително полезно!

    ReplyDelete