Personal: Моят органайзер

45 comments

Разправях ви тук за една моя стара мания и как тя се зароди отново и ви обещавах на няколко пъти, че ще направя специален пост за органайзера, който вече няколко месеца ежедневно използвам. Аз съм организиран човек и без подобен планер си правех планове и списъци, но някак той ми помогна да стана още по-организирана и спокойна. Вечер, преди да заспя, го отварям, пиша каквото имам да пиша, минавам през To-Do списъците, Shopping листовете и задачите, които имам да свърша за следващия ден и си лягам с чист и спокоен ум, че не съм забравила нещо и всичко, което трябва е прилежно описано в него и мога винаги да погледна там, за да се информирам. 
Идеята ми беше да го започна точно в месеците, от които имах най-много нужда. Занимавах се с университет, университетска практика, започнах и стаж в БАН, а успоредно с това си се занимавах с други задачки от WWF, водих си блог и мислих за прекалено много неща наведнъж. С него успях да организирам всичко. 
Горещо препоръчвам на хора, които не могат да се организират или имат нужда от подобряване на своята организация, да започнат нещо подобно. Красиво е и дава стимул. Освобождава ума и си е като чиста терапия.

Изрових половината AliExpress, преди да открия точно този планер - цвят, размер, дизайн. Перфектен е и исках нещо точно такова. Розово и сладко. Хо. Бях се замислила и за FiloFax, но нямаха готин модел, който да е хем розов, хем да не е изцяло безбожно скъп. Реших да заложа на китайските работи и да си купя нещо, с което ще пробвам концепцията. В AliExpress си харесах толкова готини модели, че едва ли някога ще стигна до ненормално скъпите FiloFax, като имам толкова богат избор на ниска цена. 

След като го отворите, това е първото нещо, което виждате. От дясно съм разположила картонче, на което държа кламерите си - тези със сърчицата са от Jumbo. Индексите-моливчета са също от Jumbo, а индексите-матрьошки са от eBay. Полу-прозрачното синьо "листче" е от ренгенова снима, хаха, Стоян ми го даде, защото ми трябваше нещо такова за декорация и да ми предпазва листчетата. 

След като прелистим синьото "листче", попадаме на табло, което беше оригиналната заглавна страница на органайзера, но аз украсих с флорална хартия и сложих няколко лепещи се листчета. Жълтото и сърчицето са от Jumbo, а това с мечето от - eBay. 
От другата страна е разположен календарът ми - беше календар за бюро, но аз го пригодих за планера. Реално го използвам по-рядко да си отбелязвам важни дати, защото всичко си описвам на други места, но го гледам, за да се ориентирам за времето, ако нямам iPod наблизо.

Минавайки нататък - от другата страна на календара отново залепих флорална хартия, за да го украся. Тук е и "Месечното разпределение". Тефтерчето, което използвам за него е от китайски магазин и стоеше в шкафа прекалено много време. Разфасовах го и го пригодих за целта, дори изрязах пластмасовата му прозрачна обвезка, за да има нещо като предпазна първа страница. Индексите-животинки са от eBay. Розовият разделител е от самия органайзер. 

Месечното ми разпределение се състои в следното - за всеки месец имам по 4 страници. На първите две страници разполагам основен To-Do лист за месеца и важни дати и срокове, които не трябва да изпускам. Пред всяка дата рисувам квадратче, в което слагам отметка, след като мине събитието. 

Другите две страници от "Месечното разпределение" използвам за - Shopping List за месеца и за табло за важни дати и случки.

Едно от любимите неща, които открих в Jumbo, са тези "метални" картони. Използвах сребристия картон, за да направя това разделение, а на него разположих още индекси и листчета, които са от Jumbo. 

От другата страна на сребристото разпределение, залепих така познатата флорална хартия. Следващият основен раздел е "Седмичното разпределение". Това е седмица №1, сами може да видите от кога точно съм започнала да използвам органайзера. Идеята на това разпределение е всеки ден от седмицата да има по няколко реда, в които да пиша ключови думи и събития за деня и да е нещо като много сбит дневник. 

С маркери съм отделила всички месеци, за да ми е по-лесно, ако искам да се върна назад.

След първата седмица, започнах да добавям редовно To-Do List за седмицата. Много удобно е, защото си пиша всичко, което трябва да правя само и единствено в този 7-дневен период. В момента (15.07.2014 г.) съм на 18-та седмица. 

Това разделение също е от картоните от Jumbo.

Отгръщайки го попадаме на табло, което съм украсила с флоралната хартия и върху което разполагам листчета с идеи основно за постове.

Както може да се досетите, тези две части съм направила от малкото тефтерче, което разчастих и съм предпазила с "металните" картони от Jumbo. Синьото побира задачите ми за различните институции, с които се  занимавам, а жълтото е разпределението ми за постове по дати.

Това зелено разделение е оригинално и води до раздела, който бях посветила на практиката ми в 12 СОУ. Тя свърши и в момента на нейно място съм сложила празни листчета, които попълвам със задачи за работата, която започнах.

Разделение - отново правено от мен. Пропуснах да снимам но е от зелен "метален" картон, а от другата му част залепих фолио, което имам от много време и мисля, че също е от Jumbo. Този раздел е на тема "Пари". Тук описвам - приходи и всичко, за което харча пари, за да си знам къде са отишли те и да не се чудя защо съм без пари, хахаха. 

След раздел "Пари" идват няколко листчета за адреси, телефонни номера, които едва ли някога ще използвам. Най-отзад съм прикрепила и най-сладурските лепещи се листчета от eBay.

Задната част на органайзера е червена и е от друга материя. Химикалът ми е подарък и много си го обичам. Сменям му пълнителя и си пиша само с него. 

Не съм снимала конкретно другите неща, които ми помагат - химикали, маркери и т.н., но прилагам няколко снимки от Instagram и OOMD, където може да ги видите. :)))



Надявам се да ви е харесал! :))) <3 
Благодаря, че ме четете и гледате!

Поздрави,
Нина

45 comments

  1. Аааааа, страшно сладък ееее! Аз имам сума тефтери, но не пиша почти в такива, за съжаление... Иначе едно време си спомням, че винаги мъкнех един с мен и го давах на познати и приятели да ми пишат разни неща в късните часове на деня, когато те осеняват интересни размисли. И до днес обичам да си ги чета :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, и аз като бях по-малка си водих дневници и сега като ги чета и си падам от смях и леко и си потъвам в земята от срам, хахаха. :)))

      Delete
  2. Ох, страхотен е ! И най-хубавото е, че реално самичка си го направила такъв. Усещам вдъхновението и аз да си направя моя по-персонализиран :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ох, супер! Действай и после искам снимкиииииииии! <3

      Delete
  3. Много е хубав!
    Аз съм се запалила по скрапбукинга, сега довършвам един албум и надявам се скоро да се похваля с органайзер, обожавам да планирам и организирам :)))
    От къде ти е тиксото с картинките?

    ReplyDelete
    Replies
    1. От eBay е тиксото. :))) Похвали ми се! Искам да видя и снимки на албума! :)))

      Delete
  4. Може ли да започнеш да правиш такива красоти и да ги продаваш?! Искам да си купя такъв! Този от Али не го искам! Искам ТВОЯ!!!!! :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Когато показах на най-добрата ми приятелка за първи път творението ми, тя ми каза, че трябва да започна да правя дизайни за такива неща и да ги продавам... :D Благодаря ви! <3

      Delete
  5. Страхотен органайзер! Обичам тефтерите, обожавам допира на хартия и нейния аромат. Нищо компщтърно не може да ме направи толкова щастлива, колкото един красив тефтер. Аз съм фен на Filofax - те имат добри попадения и отстъпки, но трябва да ги следиш.
    Имам обаче един въпрос - как си пробиваш подходящите дупки за металните листове (изобщо листове) които допълнително слагаш? Още не съм си купила "машинката" на filofax и ще се радвам да разбера твоя начин
    Благодаря за поста и вдъхновението!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ух, ами малко ми е трудно да обясня с думи, но ще опитам - взимам едно листче с оригинални дупки, и отбелязвам на другото, което искам да пробия, точици точно в центъра на дупките. После взимам перфоратора и махам гуменото отдолу така, че да се виждат ножчетата. Слагам листа и гледам да е точно по средата на кръгчетата, след което натискам и то се пробива точно там, но си е играчка. :D:D Нямам идея дали разбра изобщо нещо... Дано. :D
      Радвам се, че съм те вдъхновила! <3

      Delete
  6. ДОЖИВЯХ! този пост ме направи много, много, много щастлива. нямаш си и идея :D
    oрганайзерчето е страхотно, "аксесоарите" му също са супер сладурски и си си го направила супер яко. ии се надявам лятото да го видя на живо :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ще го видиш! Ще го запознаем с твоето, може да се харесат и да си имаме малки органайзерчета, хаха! :D <3

      Delete
  7. Много е красив <3 Обожавам и аз органайзерите и си имам един подарък от майка ми: http://www.book.store.bg/p96786/davaj-momiche-damski-organajzer.html Удобен е защото всичко му е разделено и написано и има уникални хрумки, за които не бих се сетила, но не е така индивидуален като твоя! Събирам си рецепти, водя си бюджета, има листчета за пазар, които се късат! Но като го запълня съм се надъхала за такъв като твоя, по собствен модел :) Благодаря, че сподели :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз изключително се радвам, че вие се радвате, че споделих, ахаха. :))) Както казах и по-горе - искам снимки и на вашите органайзериииииииииии и бъдещи такива! <3

      Delete
  8. Чуден е този органайзер <3 <3 <3

    ReplyDelete
  9. Леле, страхотен е <3 Направо ми останаха очите в него и начина, по който си го направила е направо уау...

    ReplyDelete
  10. Много е сладурски :))

    ReplyDelete
  11. Прекрасен е, аз не мога да поддържам добре органайзер, пиша си в тефтерче, ама е такава бъркотия, моят мозък не може да се систематизира. Направо очите ми останаха в твоя! :)

    ReplyDelete
  12. Много шарен и ужасно сладък. Аз се опитвам да се организирам с далеч по-скучните обикновените тетрадки, но все забравям да ги ползвам. Въобще организацията не ми е силна страна :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ами определено не всеки човек е за тези неща... Някои хора помнят всичко и не са толкова разсеяни, а и не се притесняват толкова много иии може би не им трябва изобщо подобно нещо. :)))

      Delete
  13. Страхотен органайзер! Много ми харесва! Аз също си имам, но моят е доста скучен в сравнение с твоя ;)

    ReplyDelete
  14. Уау! Страхотен е! Голямо вдъхновение за хората с обикновени и простички органайзери. <3 Мисля че всички са ужасно щастливи, че сподели с нас тази красота.
    И един въпрос от мен: за колко време ти пристигна тефтерчето (ако си спомняш разбира се). Защото си поръчах вчера от Aliexpres подобен и ме изплашиха с някакви 30 дни обработка, после 60 дни да пристигне... Ама май малко аз не разбрах както трябва. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, ако наистина съм направила щастливи хората и съм ги вдъхновила.
      Пристигна за около 2 седмици, но и мен ме бяха изплашили с подобни цифри. Обработиха поръчката за 4-5 дни, нещо такова. :))) <3

      Delete
  15. Оооо, колко сладък органайзер. Аз също съм от хората, които си организират нещата, но го правя на хвърчащи листове. Прекалено красив е този органайзер, за да успея да събера сили да пиша в него. Все още очаквам деня, в които се събуждам и намирам, записките си за по-малко от 2 часа. Поздравления, много ми хареса, как си си организирала нещата. Много сладко са оформени страничките.
    Пращам ти прегръдки, усмивки и вдъхновения за нови постове! Чакаме ги с нетърпение!

    ReplyDelete
  16. Изключително сладко! Вдъхновяващо е ♥

    ReplyDelete
  17. Здравей :) искам да те попитам кой размер е твоя органайзер? Страхотен е :P

    ReplyDelete
  18. Определено имам нужда от такова нещо, защото съм изключително разсеяна. Много забравям, а понякога нещата, които забравям са и доста важни. Благодаря за насоката от къде мога да си взема органайзер, защото ми е изключително трудно да си намеря хубав тук. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че съм помогнала! :))) <3

      Delete
  19. Ирина ЯнковаAugust 27, 2014 at 12:39 AM

    Ауу, много е сладурски! До момента се бях навила да си купя готов и търсех под дърво и камък ,но ти ме вдъхнови да си направя сама. Благодаря!

    ReplyDelete
  20. Нин, наистина. Ако приемаш поръчки - АЗ СЪМ ПЪРВА В СПИСЪКА. :D :D :D :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хахаххаха, не, не мисля да правя. :))) <3

      Delete
  21. Здравей, страхотен е !!!!!!!!! Изглежда супер! <3 Можеш ли да ми кажеш какви са точните му размери? И аз се чудя дали да си взема А5 или А6, защото ще го нося с мен в чантата, но пък се притеснявам да не тежи много.

    ReplyDelete
  22. Размерите на А5 са приблизително - 148 x 210. Според мен е прекалено огромен за чанта и ще ти е по-добре А6 (105 x 148).

    ReplyDelete
  23. Благодаря за хубавата идея! Ти ни даде сайта но там цените са в долари,какво да правя от там нататък? Аз наистина искам органайзер като твоя но в този сайт цените са в долари. Как да поръчам в левове? Благодаря предварително за отговора.

    ReplyDelete
  24. Искам да поръчам,Но защо не е в лева. Има ли начин да го поръчам от другаде

    ReplyDelete
  25. Не е в лева, защото сайта на в български, но то няма значение, защото като плащате с карта (в лева) автоматично банките си обръщат от лева в долари. Сигурно ги има и на други места, но нямам идея.

    ReplyDelete
  26. Като плащате с карта (в лева) автоматично банките си обръщат от лева в долари, не е нужно цената в сайта да е в лева, за да платите... :)

    ReplyDelete