Tea Of The Day: Зелен чай Basilur "Present Green"

12 comments






















Онзи ден ви попитах във Фейсбук кой пост искате да видите първо - "Чай на деня" или "Месечни любимци" и, до колкото успях да преброя, гласовете за "Чай на деня" бяха повече и ето че ви представям първо "Чай на деня", но не искам да се притеснявате, следващият пост ще бъде "Месечни любимци".

Не знам дали помните, то до и и аз вече се чудя дали се беше случвало наистина, хаха, но преди мнооого време направих една анкета, в която ви питах какъв искате да бъде следващият чай в рубриката "Чай на деня". Мисля, че скрийншотнах резултатите, но съм запиляла някъде снимката и за съжаление не мога да я прекача, за да видите. Но знам, че ми имате доверие и няма да се усъмните като ви кажа, че тогава най-много гласове спечели зелен чай с добавки.  

Естествено, нямаше как да подмина вашето желание и днес ще станете свидетели на едно представяне на зелен чай от една любима моя марка - Basilur. Това прекрасно съкровище е от "Festival" колекцията на бранда и се казва "Present Green". Ако ви е интересно да видите и другите чайове от същата колекция, цъкнете - тук

Basilur се отличава от другите марки с уникалните си, повече от прекрасни, кутийки, в които предлагат своя чай. Както вече съм споменавала няколко пъти, точно това ме привлече и пожелах силно да притежавам някоя от тях. 

За ваше съжаление, чайовете на Basilur не се предлагат в България, но, ако имате път до Румъния, може да ги откриете в почти всяка аптека, супермаркет или кофишоп. 

След като се уверихте в красотата на металната кутийка, в която е съхранен чаят, следва да ви покажа и какво е от вътре - все същата прелест. Марката наистина отделя внимание на детайлите и външния вид, точно за това е успешна.
Съдържанието е зелен чай с ягода, розови листа и вкус - червена боровинка и ягода.

Вече се познавате със сета ми за тестване на чай. Той ми е верен помощник и за снимките и за по-доброто усещане и определяне на качествата на чая. 
Листата на чая са едри, предвид вариетета, който е на остров Шри Ланка - Camellia sinensis var. assamica. Навити са на неправилни формички. Между тях се размотават и розови листенца. Цвета на чаените листенца е мръсно зелен, а някои са и с по-кафеникави нюанси. Ароматът на чая, преди запарка, е страшно силен - на ягода и с леки кисели нотки, дори и леко флорални мотиви.

Правя запарката отново с вода, оставена да се охлади, след като е завряла. Оставям да се запари за 3-4 минути, като вкуса ще варира според минутите и температурата на водата естествено. Официалните инструкции от марката са: вода 80 градуса, запарка 2-3 минути. Цветовете на листенцата почти се изравняват, но си остават и някакви кафеникави нюанси сред мръсното зелено. 

Цвета на течността е светло оранжева. Не е от най-бистрите, които съм виждала, виждат се власинки. Ароматът, както обичайно след запарка, е много по-лек. Вкусът е сладък, след няколко отпивания започва да се усеща и лек кисел послевкус. 

Надявам се, че ви е било приятно и сте успели да помиришете чая през дисплея на устройството, което използвате, хохо. На мен както винаги ми беше приятно да подготвя този пост. Другият гост в тази рубрика планирам отново да е зелен чай, но този път - японски. Видът е разпространен в България и няма да ви е проблем да го откриете и опитате. :) 

Благодаря, че ме четете и наблюдавате. 
Прекрасен уикенд ви пожелавам! 

Поздрави,
Нина

12 comments

  1. *ТОЧА ЛИГИ*
    O_____________________________O

    ReplyDelete
  2. Пия чай от дете.

    ReplyDelete
  3. Ах, дори и вътрешната опаковка на чая е красива! И комбинацията с ягода и боровинки, ммм!

    ReplyDelete
  4. Оооо, искам и аз такъв чай!
    Вчера и днес сутринта нямах съд, в който да си направя чай, и накрая издивях и си сварих водата в тава. :D Следобяда по спешност ходих за тенджера и сега си пия прясно сварен чай. ^^

    ReplyDelete
  5. Хахахахаахаха, съжалявам, че се хиля, но искрено се разсмях на това, че си издивяла и си сварила водата в тава, хахаха. :DDD Много е миличко, в същото време за съжаление, ама пък и забавно. :Д Дано не ми се сърдиш, че ти се смея, но не е с лошо, а просто.. така.. на майтап, хаха. :D <3

    ReplyDelete
  6. Ама то си е за смях! Аз затова ти го написах, защото знаех, че ще ме разбереш. Ситуацията беше много отчайваща. xD

    ReplyDelete
  7. Хахаха, ех, ама как добре си се разбираме! <3

    ReplyDelete
  8. Ангелина Стоянова-ВелковаSeptember 7, 2014 at 12:15 PM

    аромата ми се навира вече в носа - хи хи :) страхотно :)

    ReplyDelete