ЧАЙ: TOTD: Oolong Ooooh Darjeeling

8 comments

Source: Adagio

Ухууу, време е за първия пост от 
рубриката Tea Of The Day!


Днес ще ви представя един рядък вид индийски улун, който е нестандартен, 
защото Индия определено не е типичния производител на чай от този вид.
Традиционно се произвежда в Китай и на остров Тайван (Формоза).


Произход: Singbulli Estate в Дарджилинг, Индия.


Така изглежда чаят, преди да го запаря. Според сайта на Adagio, уханието на чая наподобява аромата на фините черни dajeeling чайове в комбинация на типичния плодово-флорален аромат на улун. Моето непрофесионално мнение е, че при силно вдишване, се усеща мирис на сухи цветя, но си личи, е по-нетипичен вид улун. Листата са с в няколко нюанса на кафявото, като характерно е наличието на "космати" бели връхчета.Тъй като все още нямам термометър, след като водата завря, я оставих 1 минута да се поохлади, защото не заливам чайовете от този тип с вряща вода, въпреки че на опаковката от Adagio пише, че се запарва с вода с температура 100°C. Причината за това може да бъде мястото, на което се произвежда чаят, защото индийския улун със сигурност има по-особени изисквания, за да се извлече от него вкуса и мириса.След запарката цветовете на листенцата почти се изравняват и стават кафяво-зеленикави.Реших запарката да бъде 3 минути (според инструкциите на Adagio, може да бъде 3-4 минути), течността придобива този цвят, който бих определила като оранжев. Ароматът придоби по-плодови нотки. Вкусът беше прекалено мек и сладникав, леко плодов, дължащо се на решението ми да запаря с вода, която беше с температура по-ниска от 100 градуса и това, че запарката беше само 3 минути. За в бъдеще ще изпробвам и друга температура/време за водата и запарката, сигурна съм, че вкусът ще бъде различен. Този чай не е за всеки вкус, предвид това, че е чист, без допълнителни глезотии, но за хора, които искат да опитат нещо интересно и нестандартно - препоръчвам!
Може да бъде закупен онлайн от - тук
Снимките не се получиха така както исках, но се надявам следващият опит да бъде по-добър. 
 Приготвила съм мнооого други интересни видове чай - с добавки, 
без добавки, чайове за всеки вкус и за ценители.
Кажете ми дали искате още от този тип постове?
Поздрави! 

8 comments

 1. Супер пост, Нин! Прииска ми се да пия чай с теб :D :)

  ReplyDelete
 2. Харесва ми комплекта за чай :) Някой ден, ако реша да стана сериозна чаяджийка, ще си взема! :D

  ReplyDelete
 3. Определено ми се прииска да пробвам...

  ReplyDelete
 4. С радост ще чета още такива постове ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. Супер! Аз с радост ще ги правя! :))

   Delete
 5. Отдавна си търся подобен чай Oolang!
  Много е хубаво, че си се сетила да дадеш линк от къде може да бъде закупен. Не знам дали си пробвала Йоги tea? Ако си намериш някъде ти препоръчвам Choco. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Не съм ги пробвала, защото до колкото съм виждала в нета, са в торбички, а аз обичам да виждам самия чай в самата му цялост, когато го пия. Но много ти благодаря за препоръката, може някой ден да реша и да си взема, защото наистина много хора ги хвалят. ^^

   Delete