С каква техника снимам? С какво и как обработвам снимките си?

19 comments

Здравейте!
Днешният пост е пост, който не един човек пожела да направя, но и който много се чудих дали да пусна. Чудих се не за друго, а защото не смятам себе си за перфектния пример, който може да дава съвети по темата. Не съм много веща, нито знам магиите на фотографията, а още по-малко на Photoshop-а. НО реших да го направя, защото осъзнах, че това не е пост, в който ще ви задължавам да ми вярвате и да правите като мен, а както във всички останали - споделям своя личен опит, своите лични преживявания, а ако намерите нещо полезно в него - много ще се радвам. ^^

Лирични отклонения
Смятам снимките за основата на блоговете, е, не на абсолютно всички, но на повечето - лайфстайл, красота, мода, храна, крафтене, декор, архитектура, травъл, развлечения... Как си представяте постове на такива теми без снимки? :D 
Аз винаги съм обичала да снимам. В началото снимах повече за Tumblr, когато си го водих като блог, после почти бях зарязала Tumblr и качвах най-хубавите снимки (според мен) в профила ми във Flickr, който все още поддържам. Всичкият натрупан опит, който е абсолютно аматьорски, вече прилагам съвсем спокойно в блога и имам амбицията да подобрявам снимките си занапред. 

С каква техника снимам?
Вече четвърта година снимам с Canon EOS 550D Купих тялото заедно с 18-55mm обектив, който използвам главно за пейзажи. След известно време се сдобих с най-любимия ми - 50mm f/1.8 обектив, а на по-късен етап си взех и 75-300mm, с който наскоро се разделих, защото стоеше и прашасваше. Последният член на семейството е светкавицата ми - Sigma EF-610 DG ST.



Обобщено:

Тяло - Canon EOS 550D
ОбективиCanon EF-S 18–55mm f/3.5–5.6 IS и Canon EF 50mm f/1.8 II
Светкавица - Sigma EF-610 DG ST
Други - макро рингове, които не използвам особено много и сенници.





Canon EF-S 18–55mm f/3.5–5.6 IS и Canon EF 50mm f/1.8 II
Sigma EF-610 DG ST
Лирични отклонения
Ха, да ви издам ли една тайна? При мен, с обработката на снимките, нещата се случват случайно. Доооооооооооста често откривам функции съвсем незнайно как и започвам да ги прилагам. Като бях в гимназията се научих как да прикривам несъвършенства по кожата, но мисля, че това ми беше единствения опит с Photoshop уроци. Ако не е било случайно, просто съм се водила по имената на отделните инструменти и опции и с проба-грешка съм се научила да правя едно или друго. Влагам собствени "трикове" за някои неща, не съм чела за тях никъде. Ще се опитам да обясня накратко някои от основните функции, които използвам при обработката и които всички можете да използвате без проблем. 

С какво и как обработвам снимките си?
В момента обработвам снимките си с Photoshop CS5.1, като преди съм използвала други версии и други програми.

Снимане в RAW
Фотоапаратът ми поддържа снимане в RAW формат, което ми дава много допълнителни възможности за обработка. Ако за първи път чувате за този формат, накратко ще кажа, че това е формат, който ви предоставя изображението в "суров" вид, директно от матрицата на фотоапарата, без допълнителната обработка, а тук може да научите много повече. 
Винаги снимам в RAW+JPEG, защото понякога не искам да минавам снимките през суровия формат, а да ги обработя директно с JPEG. Снимането в RAW ви дава много допълнителни възможности, като да настройвате - баланс на бялото, контраст, експозицията в отделни части на снимката и много други, от които аз лично се възползвам. 

На тази снимка може да видите отворен RAW формат и възможностите за обработка на снимката. Както пише в текста на препратката, която ви дадох по-горе, суровият формат трябва да мине задължително през някоя програма и не може да се използва директно, след като го свалите на компютъра.
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.

С "Adjustment Brush", може да маркирате отделни елементи от снимката, на които искате да дадете отделни настройки, различни от основните - да ги направите по-контрастни, по-ярки, по-тъмни или по-светли. Както виждате, в дясната част на снимката - настройките, които може да използвате се промениха от основните, които видяхте горе. 
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.
След като приключа с настройките по RAW формата, цъкам на "Open image" и продължавам обработката, ако искам, в "другата" част на програмата. Главно се фокусирам върху възможностите, които ми дава секцията "ADJUSTMENTS". Ако нямате отворена такава секция, може да я извадите от лентата отгоре - Window - Adjustments.
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.

За обработката на цветовете използвам "Selective Color" (последната иконка в "ADJUSTMENTS")
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.
Тук избирам всеки цвят поотделно и му задавам желаните от мен стойности.
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.


Слагам надписите на снимките си също в програмата с "Horizontal Tipe Tool". Допълнителни настройки давам, след като кликна два пъти върху слоя с текста и се отвори прозореца с настройките, който може да видите долу.
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.

Цъкнете върху снимката за по-голям размер.
Смалявам снимките си винаги, защото са прекалено огромни за блога.
(Лентата отгоре - Image - Image Size)
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.
Запаметявсм ги в PNG, защото разбрах, че този формат не се изменя в Blogger и определено си улесних живота. (Лентата отгоре - File - Save For Web & Devices)
Цъкнете върху снимката за по-голям размер.


Цъкнете върху снимката за по-голям размер.
Резултат
Трудно е да ви обясня в един пост всичко, което правя и което съм се научила с години, но надявам се, че съм ви дала някаква престава за това как процедирам. Това със сигурност не е всичко, винаги има момент на отклонение от стандартните обработки, избягване или прибавяне на някои. А и извършвам много други специфични дейности, които са трудни за обяснение със снимки. 

Поздрави,
Нина

19 comments

  1. Супер интересен пост, Нин. Моя (blogging 101) стои наполовина защото ми липсва статива и не мога да го снимам. Скоро ще споделя и моя начин на снимане и обработка, който ползвам сравнително отскоро хаха :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хайде прави го, че ми е много интересно! ^^

      Delete
  2. Много полезен пост! Със сигурност ще е страхотно, ако направиш видео с обработка на снимка!Поне на мен ще ми е много интересно и полезно!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, радвам се! ^^
      Да, ще го направя, но не мога да обещая точно кога ще бъде.

      Delete
  3. Много изчерпателно и браво за търпението да обясниш стъпка по стъпка какво правиш. Още един път ми се доказва теорията, че с фотошопа стават чудеса, а и имаш невероятната възможност да правиш какво ли не със снимките. Нубаво е че всеки използва различен стил и начин на работа. По този начин винаги има на какво да се научиш :-) 10х

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ох, според мен е доста далеч от изчерпателно, но благодаря! <3
      Да, стават. Света на цифровата фотография почти не може без него, хаха. :D

      Delete
  4. Определено полезен пост! Запомням PNG Формата,защото винаги съм се нервила, когато снимките ми излязат различно в поста. аз действам доста по-аматьорски в обработването. Повече разчитам на хубава светлина, която да ми помогне за хубави и ясни снимки и после оправям контрастите и понякога цветовете :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Е, да, то и аз разчитам на светлината, особено за снимките на продукти и други такива, но при пейзажите е по-специфично. Не винаги имаш времето да стоиш и да настройваш, понякога правиш снимките набързо, както е примерно тази. Тогава нямаше кой да ме чака от групата, трябваше да бързам, хаха. И в много случай експозицията в едната част на снимката куца, защото апарата "взима" за отправна точка примерно по-тъмната част и отчита светлината за нея и ти, за да я оправиш нея - задаваш настройки, които са ок за нея, но пък за по-светлата част не са ок и така се получават различия и е много удобно, че може да се промени това чрез програмата. Не знам дали разбра, ама... :D

      Delete
    2. Да, разбрах те :)) То си е така де... Продуктите тип козметика изискват просто снимки отблизо, за да се представи продуйта по-подробно на читателя и интересни композиции, които да грабват аудиторията :) Това не е много обвързано с хиляди настройки и обработки, както при пейзажи, снимане ба хора и т.н. Ето това ме подсеща, че точно, когато се снимах за публикации тип OOTD, това са ми били най-трудните снимки от всяка гледна точка :)) Направи още такива постове. Полезни са!

      Delete
  5. ехе нине браво, общо взето и техниката ни е същата и стъпките на обработка също, но аз не бих имала нервите за такъв пост хах евала!

    ReplyDelete
  6. Еха! Радвам се, че го направи, много ми беше интересно да го чета и със сигурност има какво да се научи от теб. :))

    ReplyDelete
  7. Мнооооого полезен пост. Благодаря ти много.

    ReplyDelete
  8. Страхотен пост! Приятелят ми започна да се занимава с фотография наскоро и определено ще му е полезна информацията :)) А относно фотошоп - прави всичко по усещане. Така се получават най-добрите обработени снимки :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Така и правя с обработката и само се надявам да се получава, хаха. :D

      Delete
  9. Тази публикация я слагам в отметки на видно място хехе

    ReplyDelete