Eco Of The Week: #ЗаГората

4 comments


Наскоро започна кампания, пропагандираща необходимостта от втори кабинков лифт в Банско. Природозащитните организации веднага се активизираха и има защо, но определено не е заради това, че "зелените" искат да спрат развитието на "поредния район", за да опазят някакви си гори, вместо да застанат в позиция подкрепяща нуждите на човека. Те наистина застават, освен зад гората и зад човека, защото истинските нужди на хората зависят от опазването на горите и природата, но някои хора реално не могат да го осъзнаят още.

Изграждането на още един лифт, освен, че ще затрие голяма площ вековни гори (както ще разберете по-долу), няма да е в полза на местните, а ще е единствено в полза на някои определени гуши (да, гуши), които ще станат още по-дебели. 

Преди дни един познат сподели на стената ми във Фейсбук снимката, която започна да се разпространява с цел да затвърди "нуждата от втори лифт". Не бях сигурна защо ми я споделя, но част от коментара ми под нея гласеше следното: А може би не трябва да коментирам това, че при текущото изпълнение на проекта вече са направени достатъчно погроми и незаконно разширение на ски зоната и... как по-точно ще ме убедиш да подкрепя нещо подобно при такова положение? И ти сам сигурен ли си, че подкрепяш? Питам всички, които подкрепят втори лифт - сигурни ли сте, че подкрепяте едни престъпници, които искат да унищожат природата ни, за да си напълнят банковите сметки? 

"Километричните опашки" бяха коментирани от ЗаДаОстанеПрирода в тяхнанта фейсбук страница. Държа да насоча вниманието ви върху дискусията, която се е образувала под снимките в - този - пост и особено коментара на Yordan Stamenov и Yavor Ivanov, който му е отговорил и в крайна сметка успява да обясни ясно реалната ситуация, в която се намира Банско. 

Отговорът на природозащитените организации, относно "истеричната кампания" за нужда от втори кабинков лифт, беше изложен на пресконференция. Какво те настояха и какви предложения за подобрение на ситуацията в Банско дадоха, може да прочетете - тук. Като допълнение е дадена информация за критериите, по които Пирин е избран от ЮНЕСКО като световно природно наследство. 

WWF и тяхната GIS платформа за старите гори в България, успяха нагледно да представят какво ще се случи, ако исканията за втори лифт бъдат удовлетворени, а именно "Данните показват, че скандалният проект за 300 км ски-писти и лифтове в Пирин ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка". Целият текст с подробна информация може да прочетете - тук. А - тук - може да видите слоевете с вековни гори и слоя с предвидените за изграждане нови ски-зони. 

Преди кабинета на борисов да избухне с лозунга "Искаме втори кабинков лифт!", в интернет пространството започна да се разпространява призива на кмета на Малко Търново - Илиян Янчев, в който моли да помогнем за спирането на неконтролируемата сеч в Странжда.
Може да прочетете призива на кмета - тук и да видите приложените снимки, които са плашещи. Изгледайте и репортажа за незаконната сеч по Нова.ТВ - тук

Проблемите в българските гори далеч не се изчерпват с Пирин и Странджа. "Дървената мафия" е плъзнала навсякъде що има дървета и трябва да се направят сериозни промени, ако искаме да опазим горите си.

#ЗаГората

Точно за това стартира национална мрежа ЗаГората, която ще събира сигнали за незаконни сечи и злоупотреби с българските гори.
Прозрачни планини стартираха подписка с няколко искания, които може да прочетете - тук, както и да се подпишете. Горещо ви подканвам да се подпишете! Разпространявайте и сред вашите познати и приятели!

Във вторник ще бъде внесена подписката с тези 7 искания ‪#‎ЗаГората‬.

Друг начин да подкрепите инициативата е да откриете дървото най-близо до вас, да го снимате и да го споделете с хаштаг #ЗаГората във Фейзбук, Туитър, Инстаграм. Дърветата в София можете да намерите - тук.


Моментите, върху които се спрях, далеч не покриват пълна информация, която се излива в интернет пространството в последно време. Дори в момента, на писане на този пост, излизат нови изявления на природозащитните организации по казуса Банско, но тях ще ги оставя може би за другата седмица, ако не реша да пиша на друга тема. 

Надявам се малко да съм помогнала да си подобрите гледната точка на тема Банско и така желания втори лифт. Постарах се да ви дам достатъчно препратки, с които доста неща на мен лично ми се изясняват и държа и вие да ги прочетете и да се опитате да вникнете в същността и, ако съм успяла да ви накарам да го направите, или поне да се опитате, то това ще бъде чудесно! Подкрепете и #ЗаГората! :) 
Поздрави,
Нина

4 comments

  1. Абсолютно безумие е това, което се случва с Природата ни! Подкрепям те напълно в тази кауза!

    ReplyDelete
  2. Поредното безумие, което се случва на територията на милата ни страна.... Нямам думи!

    ReplyDelete