Tea Of The Day: Черен чай Yunnan jig

No comments

Интересно е как имам чайове, които още не съм опитала, а съм си ги купила преди доста време. Е, този не е един от тях, дегустирах го, когато направих снимките за този пост, но това беше доста отдавна. След това го опитах още няколко пъти, за да имам по-ясна представа и да успея да направя този пост качествено. Има други, от поръчката ми от Adagio (виж - Tea Haul: Adagio), които търпеливо си чакат реда, да не говорим и колко още други имам в колекцията, които не съм опитала, хаха, да знам, че е странно, но напоследък наистина бях ограничила пиенето на чай по незнайна причина или пиех едни и същи видове. Но интересът и любовта към чая никога не се загубва. А със съквартиранта ми решихме да минем през всички видове и си отмятаме, за да не забравим от кой вид сме пили заедно, хаха.

Чаят, който ще ви представя днес е от Adagio и се казва Yunnan jig. Поръчах си го преди време от сайта (може да видите информация за поръчката - тук). Той е черен подвид от провинция Юнан, Китай.
На външен вид, преди да го залеем с вода, изглежда по този начин - черни, кафяви и златисти мъхести връхчета, ухаещи по мое мнение на ферментирало грозде, хаха. В едно онлайн ревю срещнах определение на аромата като горски гъби с флорални елементи. По данни на производителя, трябва да има нотки и на какао и черен пипер. Странно, нали? Всеки нос усеща явно различни неща. Наистина е уникално, трябва да се помирише. 
Начинът, по който приготвих чая, е със завряла вода, оставена да се охлади за много малко, и време на запарка - 4 мин. Препоръките от производителя са - 100C и 3-5 мин. на запарката. Листата изравняват цвета си и стават кафяви с малко зеленикави отенъци на места. Цветът на течността е кехлибарено-червен. Ароматът е малко по-умерен, но на мен отново ми наподобява ферментирало грозде.
Според производителя, чаят няма да добие горчив вкус, дори и да го оставите повече, преди да махнете листата, но не знам защо всеки път, като си го приготвям, получавам именно горчиво усещане. Може би слагам повече от необходимото, като количество. Не знам. Ще експериментирам с това. Според ревюто в интернет, "не можеш да сбъркаш с чайовете от Юнан", но все пак е добре да се следват препоръките от производителя, защото те са определили най-добрите параметри според вид, качество и т.н. на своя чай.
Личните ми усещания, след като отпия, са много сладки в началото, но страшно бързо преминаващи в горчив послевкус. Има сякаш вкус на какаово зърно или кафено зърно или и двете. Ах, че е сложно да описваш такива неща! :D 
Следващият път ще направя ревю на някой по-"комерсиален" чай, защото тези по-специални видове не са особено харесвани, но, както съм казвала и друг път, аз пък точно тях харесвам най-много.

Благодаря, че бяхте толкова търпеливи. Не бях пускала чаен пост от септември, 2014. Тогава ви показах Зелен чай Basilur "Present Green". Знам, че много от вас наистина обичат да пиша за чай, пролича си и в анкетите, и се надявам да не мине толкова много време до качването на следващия подобен пост. Ако сте пропуснали чаените ми публикации и ви е интересно, може да цъкнете на tab "Теа" и да ги разгледате. 

Благодаря, че ме четете и наблюдавате! 

Поздрави,
Нина 

No comments