Рецепта: Пица с блат от елда

No comments

Първо искам да кажа, че моята пица на цели да бъде здравословна! Макар, че е далече по-здравословна от всички пици, които се продават! Направила съм си я така, че да ми е хем вкусна, хем да експериментирам с друго, освен тесто. Сами ще разберете, че много от съставките не са от "полезните", но пък основното нещо, заради което пиша този пост е блатът, който според мен си точно такъв и е подходящ за хора хапващи здравословно или за такива, които спазват диети. Вие може да си експериментирате с нещата върху основата и може да си създадете една наистина здравословна пица!
Преди няколко дни видях рецепта за блат от киноа, но тъй като нямах киноа, реших да експериментирам и да се опитам да си направя от елда. Първият ми опит беше пълен провал, защото нямах хартия за печене и реших да пробвам с фолио за печене и сами разбирате какво се случи - залепна непоправимо, хаха. Сигурно някои от вас ще ми се смеят много, но това е - начинаещите в кухнята такива неща правят, хаха. Тааа, онзи сбъркан блат стана на нещо като "мусака" от елда и продуктите, които бях приготвила за пицата и се получи много добре, хапнах си с кеф. 

Днес (14.04.2016) реших да направя втори опит, след като се бях сдобила с хартия, и с радост мога да кажа, че този път ми се получи страхотно! Дори имам свидетел - Ат, която може да потвърди, че ѝ хареса страшно много!

За елдата:
Елдата, или още срещана като гречка, е растение от семейство Лападови. В последните години нашумя из България, покрай другите т.н. супер храни. Иначе произходът ѝ е Азия и там я отглеждали от около 6000 години. Полезните ѝ свойства не са току-така измислени - тя съдържа редица витамини, здравословни протеини, желязо, цинк, магнезии, калций, фосфор, йод и др, НЕ съдържа глутен, което я прави перфектен заместител, за хората, които имат глутенова непоносимост. Открих страхотно изчерпателна статия за елдата, прочетете всичко, което трябва да знаете за нея там. 

Продукти за блата:
1 ч.ч. елда (зависи от големината на блата)
2 яйца (зависи от големината на блата - за малка тава (25 см) - 1-2 яйца, за по-голяма - 2-3 яйца.
Подправки - сол, риган (или каквито харесвате)
*За веганите - може да пасирате елдата, но е малко по-пипкаво и сигурно ще ви трябват повече проби за дебелина на блат и начин на изпичане, за да успеете да направите перфектния блат.

Продукти за пицата:
Каквото обичате!

Начин на приготвяне:
Сварявате елдата добре. Отцеждате я от водата. Разбърквате 2-те яйца и ги прибавяте към нея. Добавяте риган и сол, ако желаете, и бъркате добре. Изливате сместа върху хартията за печене, която е сложена в тавичка. Една чаена чаша елда може да бъде малко повече от нужното за блата, много зависи от големината на тавата, в която ще го правите. Сами преценете колко елда ви е нужна, не правете повече от половин пръст слой за блата. Моята тава е 25 см, ако вашата е по-голяма - ще ви трябва повече елда., навярно и повече яйца. Много зависи от съда, в който ще го правите. На мен ми беше лесно да се ориентирам, сигурна съм, че и при вас ще е така. Ако ви остане елда - винаги може да си я сложите на салата, аз това правя. 

Печете на предварително загрята фурна около 15-20 мин. Аз първо пекох на 200 градуса, но после намалих на 150. Това е за първия ми опит, може по-натам да експериментирам с градусите. Блатът  в един момент супер се наду, но аз го боднах с нож и той се оправи и застана перфектно. Искам да кажа, че не трябва да очаквате да стане твърд и хрупкав, а трябва да има някакъв вид еластичност като го отлепите от хартията (аз това го направих само, за да видя как се движа с печенето, хаха).
След като блатът е готов слагате отгоре всичко, което душата ви желае. Аз лично намазах с много малко масло и топено сирене. Сложих и няколко лъжици едросмляна лютеница. Добавих червен боб и нарязано на лентички пуешко филе. Пресния домат нарязах на шайби и отгоре настъргах малко кашкавал. Мушнах пицата за около 10 минути, докато кашкавала се запече приятно. 
Поръсих част от пицата, защото Ат не обича много-много подправки, с риган. Вие може да сложите каквито подправки обичате. Аз другият път ще наръся с повече, защото обичам! Та-да! Това е крайният резултат. Ухаеше божествено и определено изглежда невероятно. Вкусът също отговаряше на вида на пицата! Елдата има по-специфичен фкус, не че е лош, но ако някой не го харесва - всички останали съставки над блата го затъпяват доста успешно.



Още пици, които съм си приготвяла с блата от елда


Това беше! Надявам се, че съм била полезна и дано ви хареса! 

Благодаря, че ме четете и наблюдавате.

Поздрави и до скоро! 
Нина

No comments