One Of My Days: ChocOrange Muffins (+Recipe)

No comments
След като почивните дни най-после свършиха и държавните учреждения отвориха врати, аз също трябваше да поема по работни задачи. Днес отново имах да свърша някои неща в Държавна агенция "Архиви" (ДАА) и това беше основното, заради което трябваше да изляза от вкъщи. Денят беше много хубав и този път печеше слънце, което тук-там се скриваше от облаците, които се движиха страшно бързо...
Бях останала без продукти за сандвичи или някакъв друг вид закуска и единственото нещо, което направих, след като станах, е кафе, с което поне да се събудя. Прегледах, през това време, и социалните мрежи. След това набързо си взех душ, облякох се, гримирах се и излязох. 
Работата ми в ДАА този път не отне повече от час. Поръчах архивните единици, които ми трябваха и се отправих към спирката на Софийския университет, откъдето щях да си хвана транспорт. 
Пътят ми минава през храм-паметник "Свети Александър Невски", а това е една от най-фотогеничните сгради в София и всеки път я снимам, като минавам от там.
Времето беше наистина приятно. Единствено духаше по-силен вятър, но аз отново бях с любимото си елече с качулка, над основната си връхна дреха, и нямах никакъв проблем. 

Трябваше да ида да си напазарувам, защото както казах, нямах нищо за ядене. Докато пътувах, ми хрумна да ида до Billa. По принцип пазарувам от кварталните магазини, защото Billa ми е малко по-далеч (а аз съм мързел, да), но този път реших да го направя и определено не съжалих. Освен, че има огромен избор на продукти, пазаруването от там забелязах, че ми излиза значително по-изгодно, нищо, че Billa е водена за една от най-скъпо продаващите вериги магазини. Големия избор на различни видове класове продукти + промоциите, които пускат, са нещото, което определи това, че дадох значително по-малко пари за много по-вече продукти. *Ох, новите опаковки на любимите ми бисквити са ужасно яки!* 

Прибрах се, подредих покупките и първото нещо, което направих, беше айрян. Едно от млеката, които бях купила се проби още, докато пренасях продуктите, но за щастие беше толкова стегнато и без никаква вода, че не успя да оцапа всички покупки. Пийнах и си починах. Въпреки, че не бях закусвала и яла изобщо, реших да не се нахвърлям на храна веднага. Малко по-късно си направих малка салатка и пуснах да изгледам един епизод на Шеметни години. 

Слънцето се скри, а в мен се появи желанието да направя мъфини, което напълно очаквах, след като имах всички нужни съставки. Напоследък съм супер зарибена да бъркам и пека разни неща. Доставя ми страхотно удоволствие. Усещам го супер успокояващо, като някакъв вид медитация. Рецептата е страшно лесна, микс от опита ми с шоколадовия сладкиш, за който преди ви говорих много, и няколко рецепти за мъфини. Чист експеримент, който се оказа много успешен.


Рецепта за "Шоколадови мъфини 
с портокалови корички"

Небходими продукти
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч  хладка вода
1 ч.ч. олио
1 яйце 
2/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. и половина брашно
80-100 гр. какао
1 ч.л. сода
Настъргана кора на портокал

Начин на приготвяне
В съд за разбиване добавяте - киселото мляко, яйцето, водата, олиото и захарта. Разбивате добре с миксер до разтваряне на захарта. В купа за разбъркване слагате останалите съставки - брашно, какао, сода и настърганите портокалови корички. *Аз добавих цял пакет какао, но ми се стори, че е твърде много, въпреки, че обичам какао много. Вие преценете според собствените си предпочитания колко да сложите - дали целия пакет или по-малко.* След това добавяте добре миксираната течна част към сухата и разбърквате много добре, да не остават буци. 
Изрязвате квадратчета от хартия за печене и ги поставяте във формата за мъфини. Може да използвате и отделни формички за мъфини, каквото имате. Така изглежда разпределената смес. Аз добавих и по едно парченце черен шоколад. Не забравяйте, че, ако използвате отделни форми, а не тава за мъфини, трябва да внимавате колко количество поставяте, защото те се надуват и течността може да излезе. Мъфините се пекат на предварително загрята фурна на 180 градуса, като след като ги мушнете, намалявате температурата на 150 градуса. Пекат се около 50 минути - 1 час, но ги наблюдавайте и преценете спрямо вашата фурна.
Идея! Ако ви е останала смес и нямате повече място, винаги може да я сложите в чаша и да я мушнете на 2-3 минути в микровълновата - така ще имате мъфин в чаша и няма да се налага да изхвърляте останалата смес.
Докато чаках, реших да премина през органайзера и да отбележа няколко неща - отчет на работа, финансови сметки и т.н. *Мотивиращи стикери FTW!* 
Мъфините ми най-после се опекоха и за вечеря хапнах 2. Пешо също ги опита и отново ги хареса, което много ме зарадва. Интересното е, че черният шоколад, който поставих се беше утаил на дъното и само там се усещаше. Следващия път искам да направя мъфини с течен шоколад, но ще трябва да си купя шприц. Искам да направя някой ден и къпкейкчета! Ох, трябва да мина през Jumbo за разни приспособления. 


Малко по-късно си направих и чай. 
Денят ми завърши в леглото с таблет и YouTube. Напоследък много обичам да си пръскам борова вода на лицето, преди заспиване. Някак ми действа ароматерапевтично. 
Това беше един от моите дни.
Надявам се да ви е било интересно, а този път и полезно.
Ако изпробвате рецептата, споделете дали се е получило и при вас.


Благодаря, че ме четете и наблюдавате! 

До скоро! 
Нина

No comments