Instagram: Съвети и трикове

No comments

Вдъхнових се да направя този пост, защото Instagram набира все повече популярност в България и използването му, особено за бизнес цели, става все по-често и дори належащо. Сигурна съм, че, личният ми опит би бил полезен, дори в минимална степен, на прохождащи бизнеси, които искат да използват медията за разпространение на услугите си, както и на прохождащи influencer-и и артисти, които искат да споделят своето вдъхновение и изкуство.

Моят акаунт далеч не е с огромна аудитория, но смятам, че тази, която имам, е поне малко ангажирана, което е важно качество. Освен това, с наблюдение и практика, успях да увелича последователите си и за по-малко от година, натрупах почти толкова, колкото за предишните 4, откакто имам Instagram (03.01.2012). Това несъмнено се дължи и на факта, че в последните няколко години много повече хора използват приложението активно.

При всички случаи обаче, след като направих няколко промени, за които ще прочетете по-долу, нещата се подобриха видимо, затова днес искам да споделя своите съвети и трикове за по-успешен Instagram акаунт. Някои са стандартни, които се срещат навсякъде из Интернет, други - не съвсем, но според мен са важни. Надявам се да съм полезна, приятно четене! 

Качество на снимките

Премахнете рамките
Да, готино е да създадеш някаква по-нестандартна визия на профила, като разчупиш с рамки, но според мен е по-добре без тях, ако не можеш в същото време да поддържаш добро качество на изображенията.  Въпреки че създава интересен облик на timeline-а, в повечето случаи, рамките скапват допълнително качеството на снимките. Има профили, които успяват да докарат много добро качество, дори с рамки, но в много от случаите, акаунтите не изглеждат добре. 

Качване в портретна форма
Телефонът ми снима в голяма резолюция, която нямам опция да намаля, което е отвратително, защото преминавайки през приложение за обработка и през стандартното компресиране на Instagram, качеството на снимките ми се занижава ужасно много. Доста време се чудих и маех какво да направя, опитвах разни приложения за намаляване на големината на снимката, но ставаше дори по-зле, защото самите приложения не запазват качеството на снимките. Единственото нещо, което работеше, беше да смаля снимката до големина близка до стандартите на Instagram (така компресията не е толкова голяма), чрез Photoshop, защото само така се запазваше прилично качество. Но една такава процедура е бавна и досадна, а и лаптопа не винаги е до мен.
Месеци наред, особено, след като премахнах рамките и започнах да държа изключително на добро качество, се мъчих и гледах как прекрасните ми снимки (снимани с телефона ми) са тотално скапани от Instagram. Един ден просто забелязах случайно най-великото нещо - снимките, качени в портретна форма, бяха с в пъти по-добро качество (без да се налага да смалявам), от тези, качени в пейзажна форма! Не можех да повярвам, проверих няколко пъти и се оказа чиста истина, поне за моя случай. 
Ако изключим по-доброто качество, което може да не е валидно при всички, снимките в портретна форма са по-добра опция, защото преминавайки през timeline-а ви, те се задържат за по-дълго пред погледа ви, както и показват повече детайли, което увеличава (според мен) вероятността вашето внимание, да се задържи върху тях и да реагирате - харесате, коментирате. Същото се отнася и за вниманието на тези хора, които искате да накарате да ви харесат и коментират. Разбира се портретната форма не винаги е опция, зависи от типа на снимките, но вие може и сами да прецените това.

Внимавайте с резолюцията
Както казах и по-горе, ако се опитвате да качите снимка, направена с 16MP камера на телефон, очаквайте Instagram да скапе в пъти повече качеството, в сравнение с това, ако качите снимка, близка до поддържаните максимални резолюции на снимките в приложението, които към днешна дата са - 1080x1080 (square), 1080x1350 (portrait), 1080x566 (landscape). Аз лично, ако смалявам предварително на Photoshop, правя снимките с големина на дългата страна 1500px, като така компресията е доста по-малка. Същото се отнася и до снимки с прекалено малки резолюции - те няма да изглеждат добре, дори при тях положението е по-зле. Внимавайте какво качвате!

Внимавайте със заснемането на снимките
Тук съветът ми е много стандартен, но не може без него. Избирайте добра светлина, за да получите максимално качество на снимките. Колкото по-тъмно, толкова по-лошо качество, освен, ако не снимате с някакъв мега фотоапарат.

Стил на снимките

Добре е да си изградите стил на обработка, а може и да изберете да го сменяте на всеки месец, което ще направи Instagram-а ви интересен и разнообразен, но в същото време подреден. 
Изберете няколко настройки и конкретни филтри, които да използвате всеки път. Например аз открих, че преди съм избирала ту да променям стойностите на Fade, ту - да не ги променям и положението не беше никак симпатично. След като започнах да качвам без да пипам тази настройка, нещата придобиха много по-добър вид. Вие пък може да решите да я прилагате на всички снимки.
Едно от любимите ми неща, които винаги правя, е да дам положителни стойности на Tint в приложението за обработка на снимки VSCO Cam. С нея бялото придобива по-розовеещ отенък. Може да използвате настройката Shadows Tint (VSCO Cam) или Color-Shadows (Instagram), за да зададете някакъв отенък на черното - синьо, лилаво, жълто, червено, зелено и др. Ако изберете да пипате някоя от тези настройки, за всяка ваша снимка, дори снимките ви да са по-разнообразни, в цветово отношение, ще създадете илюзия, че са сходни, и така timeline-а ви ще изглежда по-добре. Температурата на снимката също може да бъде обединяващо звено. Всичко зависи от вашата идея и това как искате да изглежда Instagram-а ви.
Наскоро Ивана от Dream Of Joe беше направила страхотен пост "5 идеи за по-интересни снимки в Instagram", който ви приканвам да прочетете, за да разберете как може да подобрите качеството на снимките си и да създавате по-интересни такива.

Увеличаване на аудиторията
и ангажираността ѝ

Всичко, което изброих по-горе, може да повлияе благоприятно на профила ви и да увеличи последователите ви, но има някои конкретни неща, които биха ги ангажирали, а ангажираността (likes, comments) на хората, които ви следват, е много важен показател за успеха на акаунта ви.

В интернет е пълно с профили, с накипрени до съвършенство снимки, които примамват изключително окото. Някои не се различават един от друг, защото са толкова еднотипни, че ако им смесиш снимките, няма да разбереш, че са от две различни места. Интернет наистина се е наситил с всякакви неща, затова е много важно да съумееш да си изградиш определен стил, освен на начина на заснемане и обработка на снимките, и на самото съдържание и информация, които представяш. И тук идва на помощ следващия ми съвет... 

Нещо като Storytelling
Терминът Storytelling навлезе масово и сега всички са storyteller-и, но в повечето случаи са само такива по описание, а всъщност не ти разказват нищо, но това е тема на друг разговор... :D Та, много е хубаво това с разказването на истории. Едно е снимка, друго е снимка с кратка история за нещо, свързано със самата нея, но случило се зад кадър или преди/след заснемането ѝ. Някак придобиваш една по-голяма картина, всичко става по-пълно и завършено, завладява те и искаш още.
Открих, че акаунтите, които ми предлагат добро качество на снимките, интересен стил и ми разказват по нещо в описанието, са ми в пъти по-интересни, отколкото другите, които слагат за заглавие на снимката само хаштагове. Усетих, че, след като видя, че един такъв акаунт е споделил снимка, с трепет погледа ми се отмества към описанието, защото съм нетърпелива да прочета какво точно е написал, какво още има да разкаже. 
Аз лично в много от случаите искам да споделя допълнителните си мисли за нещата на снимката, да дам мнение за продукт/услуга набързо, да разкажа за готино място за хранене или просто да си излея текущите мисли и чувства. Така Instagram-ът ми се превърна в mini blog, защото с една снимка и малко текст, мога да кажа много и полезни неща. Подготовката на Instagram пост става значително по-бързо и, дори да нямаш време, може да си много по-редовен.
Та... Разказването на истории, споделянето на съвети, изказването на мнение и даването на препоръки, под снимките в Instagram, аз смятам за много добра практика, още повече, ако ти идва наистина отвътре да пишеш това, което пишеш, и ако си искрен с аудиторията си. 

Hashtags
Навярно сте срещали и на други места да се говори за това, но hashtag-овете са наистина важни. Чрез тях стигате до повече хора - хора, които се интересуват точно от нещата, които сте споделили, а точно те са ви най-важни, защото има по-голяма вероятност да ви забележат и последват. Добре е да обмисляте адекватно използването им, но е хубаво и да знаете кои са най-често използваните - направете едно бързо търсене в Google и набързо ще разберете. Не ги пропускайте, но и не прекалявайте!

Без изкуствени последователи
Не, не и не! Не използвайте приложения за набиране на последователи, не си струва! Колкото и примамливо да ви изглежда и да си мислите, че това ще даде тласък на популярността ви - не се гледа с добро око на подобна практика, а по-добре с малко последователи, отколкото с оронен имидж. А и не си мислете, че никой няма да забележи. Нали се сещате, че е нереално някой да има 5000 последователи, а снимките му едва да докарват 100 харесвания. 

Business Instagram Account
Ако имате блог или бизнес, обезателно преминете от Personal Account към Business Account. Безплатно е, а ви дава толкова много! Преминаването става лесно от Settings - Switch to Business Account. Свързвате с Facebook страницата на блога/бизнеса си и не след дълго ще започнете да получавате много полезна информация за активността в акаунта ви. 
С Business Account ще може да следите - колко са общите импресии на профила ви, до колко Instagram акаунта е достигнал вашия профил, колко човека са влезли в профила ви, колко пъти са натиснали линка към блога ви/сайта ви, колко пъти са натиснали Email или другите зададени от вас начина за свързване. Цялата тази информация ще ви бъде давана за седмица, както и + или - от предходната, за да сравните дали има подобрение и дали, ако сте направили промени, те са ефективни. 
Освен това ще виждате Impressions, Reach, Engagements, Likes, Comments, Saved на всичките си снимки, като ще може да задавате за какъв период от време да виждате тази информация - 7 дни, 30 дни или повече. Същото важи и за Instagram Stories - информация за това до колко човека е достигнала историята ви, колко пъти е видяна, колко пъти някой е прескочил всички ваши истории и т.н. Статистика ще виждате и за последователите си - колко човека са ви последвали за седмица, статистика за пол, статистика за възрастова принадлежност, географска статистика, както и информация за време от денонощието и време от седмицата с най-голяма степен на последване. 
Цялата тази информация, с наблюдение и анализ, може да използвате за подобряване на присъствието си в Instagram. Тя е особено полезна за бизнеси, защото може да бъде използвана за по-успешно развиване на стратегията им. 

Сигурност

Two-Factor Authentification
Това е моят последен съвет, който смятам за много важен, защото, ако успеете да си създадете добро Instagram местенце, едва ли ще искате да го загубите, а съм сигурна, че сте ставали свидетел на поне една кражба на Instagram акаунт! 
Е, това е една опция, която може да зададете от Settings и която може да направи акатунта ви няколко идеи по-устойчив на злонамерени атаки. 
Препоръчвам на всеки да я включи, защото мен лично вече веднъж ме спаси!

Ако имате въпроси, винаги може да ги зададете долу в коментарите! 
Благодаря, че ме четете и наблюдавате! 

До скоро!

No comments