TL;DR: Черен ориз с гъби и маслини

No comments
Онзи ден в списъка ми с покупки присъстваше оризът, защото съответния ден беше ден Скорбяла от режима ми на хранене и бях решила пак да си направя кафяв ориз със зеленчуци - бързо, лесно, вкусно. Отидох на рафта с варивата и погледа ми започна да шари, защото в главата ми се зароди идеята да пробвам нещо различно. Огледах всички видове ориз и като човек, който обича нестандартните неща и особено много черния цвят, се спрях на императорски ориз. Купих го с голямо любопитство и с огромно нетърпение започнах да го готвя. Смесих продуктите изключително и само по усет и вкус, не съм гледала никакви рецепти, сготвих го така, както готвя по принцип кафявия ориз - чрез варене и запържване. В този пост ще ви дам рецептата, която си измислих, и много се надявам да ви хареса, ако я изпробвате!

Необходими продукти
*за 2 порции*
2/3 ч.ч. черен ориз 
1 шепа нарязани гъби
4-5 черни маслини
4-5 зелени маслини
1 шепа пресен лук 
1/2 шепа магданоз 
1 с.л. и половина горчица
Червен пипер, шарена сол, джоджен

Начин на приготвяне
Накисвате ориза - добре е да го накиснете за 1 вечер, аз не го направих изобщо, но после прочетох, че е добре за храносмилането, а и по-лесно ще го сварите, защото черният ориз определено е по-труден в това отношение от белия. 
Сварявате ориза, като имайте предвид, че не трябва да очаквате ориза съвсем да омекне - т.е. остава по-твърд. Отцеждате го и го оставяте настрана, докато обработвате другите продукти.
В голям тиган (уок) слагате малко мазнина и запържвате за няколко минути гъбите и лука, като добавяте червен пипер, шарена сол и обикновена сол. След това прибавяте и останалите съставки (маслините и магданоза) и бъркате още няколко минути. 
В тигана изсипвате сварения и отцеден ориз при другите съставки, добавяте джоджен и бъркате на силен огън около 5 минути, за да може всичко да се смеси добре и овкуси. Изключвате котлона, прибавяте горчицата и обърквате добре. 
На мен лично страшно много ми хареса и усещам, че ще си правя често! Съквартирантът ми също опита и на него много му хареса. Освен това вече имам един положителен отзив на човек, който изпробва рецептата, защото я бях споделила в Instagram. Ще се радвам, ако решите да я пробвате, да споделите мнението си след това! 

Благодаря, че ме четете и наблюдавате! 

До скоро! 
Нина

No comments