Приключение по река Огоста #2

15 comments

Тъкмо се бях притеснила, че тази година изоставам с приключенията в природата, и съвсем ненадейно получих обаждане, което автоматично премахна притеснението ми. 

През март месец имах възможността, от стажа, който карах в БАН, да ида на командировка за 1 ден по река Огоста. Направих и пост за събитието, който може да видите - тук. След приключването на стажа, не съм си мислила, че ще имам щастието да ми се случи това отново. 

Та... след обаждането, леко притеснена, че няма да успея, предвид работните ми задължения и очакваното класиране за магистратура, се залових да направя всичко възможно и да не пропускам този шанс. Тук искам да изкажа благодарност към работодателя ми, който се оказа свръх разбран и ме окуражи да не пропускам. Огромна благодарност и на половинката ми - Стоян, който се зае с не леката задача да ме запише за магистратура. Благодаря и на моя колега - Мартин, който помогна много на Стоян в приключението му с администрацията на СУ. 

На последно място, но не по важност, искам да благодаря на доц. Цветан Коцев, който ме покани на тази, както той я нарича, експедиция. Благодаря и на другите членове на екипа - Велимира и Божидар, които бяха страхотна компания и допринесоха за цялостното ми изживяване! <3

Може би се чудите какво правихме на тази експедиция? Е, ще ви обясня. Командировката е от проекта ASCOR - Българо-швейцарска изследователска програма, която се занимава с изучаването на нивата на замърсяване на долината на река Огоста с арсен, както и прогнозирането на замърсяване на подземните води, свързано с напояването на различни селскостопански земи.

Дейностите, които извършвахме бяха - търсене с GPS на предварително определените точки (беше като търсене на съкровище, супер интересно!); изкопаване на шурфове, които за щастие се правеха от малки багерчета, а не ръчно, хаха; описание на почвени профили; вземане на почвени проби от различните пластове и от различни дълбочини, които биват обработени в БАН и подготвени за изпращане в Швейцария; при достигане на водоносен хоризонт - вземане на водни проби, които се филтрират по няколко начина и се подготвят за изпращане в Швейцария за изследване и други, които не се филтрират и остават в БАН. На водните проби се правят и други допълнителни измервания с уреди, които определят PH, електропроводимост и други показатели. Последния ден прочистихме два кладенеца, които са поставени от проекта в долината на Огоста и направихме различни замервания на дебит и др, взехме водни проби, които също ще бъдат изпратени в Швейцария и на които също бяха направени на терен допълнителни замервания на PH, температура и др.

Знам, че стана прекалено много текста и едва ли ви е интересно всичко, което написах, но исках да обясня максимално подробно с какво се занимавахме. Последно искам да кажа, че, освен че се насладих на природата, успях да натрупам супер много нови знания и най-вече - умения. Аз лично уча много по-добре като практикувам нещо, отколкото, ако се забия над учебниците и определено се върнах обогатена.

След романа, следва поредица от снимки, с които ще ви покажа красотите на долината на река Огоста и ще ви покажа част от теренните ни занимания. :) <3 Приятно гледане!

22.09.2014
След първата дупка, която направихме всички заедно, се разделихме на два екипа и всеки един от екипите работеше на различно място, защото, за времето, през което бяхме там, трябваше да минем през общо 40 точки по долината на река Огоста. Това е първата дупка за моя екип.

Огоста е вилняла тук.
Първият ни почвен профил.



Аз имах задачата да се науча да работя с GPS-а, но не беше никак трудно и не ми трябваше много време да се ориентирам. Много е интересно да търсиш точки на непознати места с това устройство. 

Към края на първия ден, заваля дъжд, дори малко ни наваля, но беше много приятно.

23.09.2014
Преди да поемем към първата точка за този ден, минахме през няколко пункта, от които се събират водни проби и се измерва скоростта на течението. В миналия пост за Огоста, ви разправях за тях, защото тогава основните ни занимания бяха свързани с тях.
Тук сами може да видите какво са причинили високите води на Огоста.




Това е част от екипировката ни, хаха.

Залязващото Слънце ми напичаше гръбчето, докато филтрирах последната водна проба. Да си призная, любимото ми време от деня беше по залез. Цветовете стават други - меки, нежни, а Слънцето напича по най-прекрасния начин.

Е, няма да съм аз, ако не ви покажа залеза, нали? <3

Това е по пътя към Чипровци, където нощувахме всяка вечер.

24.09.2014




25.09.2014
Снимките от този ден са ми любими!












гр. Чипровци

26.09.2014
Както споменах по-горе, последния ден работихме по прочистване на два кладенеца и вземане на водни проби от тях. Това са уредите, с които измерваме различните показатели на водните проби. 

Последна снимка за приключението ми по Огоста, но една от най-любимите. Тук може да видите изпуснатите води на язовир Огоста до къде са стигнали и каква огромна площ е под вода. На живо положението е много по-впечатляващо.



Искрено се надявам да ви е било интересно! 
В следващия пост от рубриката INSTAmonth, ще споделя и още снимки
 от приключенията ми по Огоста, но, ако ме следите там, сигурно вече сте ги виждали. 

Поздрави,
Нина


15 comments

  1. Ооо, невероятно снимки са се получили, аз съм любителка на залезите и този залез беше просто прекрасен. С какъв апарат правиш снимките си и после каква програма ползваш да ги обработваш?

    ReplyDelete
  2. Благодаря! :)
    В този пост съм обяснила всичко - http://www.ninahaveheart.com/2014/05/blog-post.html

    ReplyDelete
  3. Какво вълшебство само мххх...

    ReplyDelete
  4. Леле, снимките! :Х
    Много се радвам за приключението ти, Нин! :))

    ReplyDelete
  5. Ех... снимките са убийствениииии <3

    ReplyDelete
  6. Приключението е повече от невероятно, а снимките.... УАУ! <3

    ReplyDelete
  7. Точно подробнисте описания на дейностите ти правят блога ти различен и интересен! А за снимките - фаворит ми е онази от пътя към Чипровци <3

    ReplyDelete
  8. Много красиво място, прииска ми се да го посетя :3

    ReplyDelete
  9. Страхотни снимки и със сигурност страхотно преживяване. С носталгия се сещам за теренните изследвания. :) Успех в бъдещите ти начинания на попрището на науката!

    ReplyDelete
  10. ЕРДЕН И ОКОЛНОСТИТЕ!!!

    ReplyDelete
  11. Много се радвам, че ти харесват!
    Благодаря! <3

    ReplyDelete