Eco Of The Week: Филмът DamNation

2 comments

Здравейте, скъпи читатели!
Леле, откога не съм се обръщала така към вас. Напоследък почвам директно да бръщолевя, без никакво обръщение, все едно си говоря сама, хаха. Но днес, тъй като ще представя чисто нова рубрика, с която ще целя да ви спечеля изключително, няма как да не ви се подмажа. Та... 

Реших да започна Eco Of The Week, която ще бъде доста по-стойностна от всички други рубрики, които правя, по мое мнение, и ще цели да запознае колкото се може повече хора с:
  • унищожаването на природата;
  • предизвикателствата свързани с опазването на природата;
  • начините за справяне с проблемите, които до този момент работят;
  • резултатите, които са постигнати;
  • пречките, които бихме имали;
  • задачите, които предстои да решим.
Ще споделям информация за различни кампании; организации и техните практики; различни проекти, които действат по решаването на един или друг проблем; горещи точки с екологични проблеми; корупционни схеми, свързани с унищожаване на природата; начините, по които обществото може да се включи в природозащитната дейност и т.н. И това най-общо казано. Всичко, което смятам за важно и което е свързано с природозащита, ще бъде включвано.

Ще използвам директна информация от различни източници, ще цитирам, ще поставям линкове към източника, за да бъде всичко точно и ясно. 

Рубриката ще се появява всяка седмица в блога, в сряда или четвъртък, но е възможно и да не съм абсолютно редовна, предвид ангажиментите ми. 

Името на рубриката не ми харесва изцяло и ще приемам предложения от вас за друго име или да ми споделите дали това ви харесва.

Надявам се да ви допадне и да я четете с интерес!

Да преминем към темата на първия пост от рубриката...
Днес ще ви разкажа за един филм. Неслучайно реших това да е първата тема, защото филмът ще има прожекция на 29-ти и бързам да ви зарибя, за да идете да го гледате! 
Source: click,


Той се казва "DamNation" и е най-новият филм на компанията PATAGONIA и според организаторите:

"DamNation е едно от най-силните документални заглавия на природозащитна тематика за 2014 г., отличено с 11 награди от 9 специализирани филмови фестивала за планинарство, околна среда и зелени практики.


DamNation е вълнуваща филмова одисея за драматичната промяна в отношението на една нация от гордост към инженерното чудо на мащабните язовирни стени, към постепенното осъзнаване, че бъдещето на човека е неразривно свързано с живота и опазването на естествените реки."
Source: click.

Аз успях да присъствам на първата прожекция на 15-ти януари в кино "Люмиер" и останах очарована. Филмът съчетава историята на строенето язовири в САЩ от бума им до момента, в който някои хора осъзнават, че някои язовирни стени е по-добре да бъдат премахнати и реките  - "освободени" и правят всичко възможно това да се случи. Филмът успя да ме разсмее, да ме натъжи - също, но най-вече успя да ме накара да се замисля отново. Сигурна съм, че всички вие, които по никакъв начин не сте се сблъсквали с проблемите, които създават язовирните стени и ВЕЦ-овете като цяло, ще осъзнаете важността на въпроса и ще се замислите също.

Тук може да видите и официалния trailer на филма.

Прожекцията на филма е част от инициативите за 10 години "Дни на предизвикателствата" съвместно с Горичка и WWF Bulgaria.

WWF България, от своя страна, започнаха кампания за реките, която цели именно съхраняване и възстановяване на естествените реки в България. Научете повече за кампанията и се подпишете в подкрепа на реките тук: wwf.bg/reki. Аз отделих специален пост за кампанията, който може да прочетете - тук

Втората дата за прожекция е на 29-ти януари.
Мястото отново е кино "Люмиер".
Цената на билета е 10 лв. 
Предварително може да бъде закупен от магазини Stenata, а 
на място от касата на кино "Люмиер".

Поздрави,
Нина

2 comments

  1. Ще ми бъде интересно да следя тази рубрика! Поздравления за хубавите цели и идеи :)

    ReplyDelete
  2. Много се радвам, Лори! :))) <3
    Благодаря!

    ReplyDelete