90-дневна диета: Защо и как започнах режима

No comments
Споменах ви, че искам да направя пост за моя опит с 90-дневната диета. Започнах да пиша и малко се унесох и достигнах до един момент, в който си казах - о, не, това няма да отиде в един пост, ще го разделя на две. Тъкмо основните теми, на които разделих цялото словоизлияние, бяха 4 и го реших - две - сега и две - в друг пост. Та, в този, както сте разбрали от заглавието му (да започна и аз като YouTube-ърите, хаха), ще си говорим за причината, мотивите и как точно започнах, а в един бъдещ пост, ще споделя своите впечатления и резултати. Приятно четене!

Защо реших да започна?
През зимата на 2015-та, по време празниците, и особено по време на разходката ни до Испания, където, с Димитър, се бяхме отдали на junk food и преяждане, качих няколко килограма, които някак чувствах излишни и исках да сваля - това беше и един от основните мотиви, който ме тласна напред.

Другият мотив беше желанието ми да започна да се храня по-здравословно, защото преди да започна диетата, си бях изградила някои много вредни навици. Исках да оформя по някакъв начин свой личен режим на хранене, като изпробвам нещо ново и видя как ще се чувствам.

Много исках да не се подлагам на нещо, което няма да ме прави щастлива и ще ме ограничава, точно затова, след като имах наблюдения върху 90-дневната диета от много време, реших, че това е режимът, който би ми дал нещата, които искам, по начина, по който искам.

Първоначалната ми идея беше да си направя свой режим още в самото начало, на база 90-дневния, но после осъзнах, че сам по себе си е перфектен, пасва ми идеално на начина на хранене, не ме ограничава безобразно много и няма какво да се опитвам да си измислям други неща, които едва ли ще бъдат толкова ефективни, и е по-добре, като за начало, да изпробвам нещо вече тествано от много хора. След като приключа с тази така наречена "Врътка" + режим "Почивка", мисля да "грабна" най-доброто от 90-дневната и да го оформя, като някакъв личен, поизменен, начин на хранене, който да си следвам, но дали ще стане, времето ще покаже.

Последното нещо, което си казах, след като взех решение да започна, беше, че стартирам диетата, но първо - няма да спазвам абсолютно всичко на всяка цена. Като всеки един друг режим, колкото и свободен да е той, има правила. Правилата ограничават, разбира се. Исках да ги спазвам, но дотогава, докогато са ми удобни и не ме карат да се чувствам зле.  Второ - килограмите не са важни. Казах си, че няма толкова да се вманиачавам, защото килограмите, не винаги са показателни. Реално желанието ми беше 5 кг, а оттам насетне - каквото стане.  Трето - важно е да се чувствам добре и ако в един момент нещо не е както трябва - спирам.

Как започнах?
Това беше много важен момент от цялото приключение, тъй като първоначално си мислих, че ще ми е доста трудно да изчета всичко, да запомня всичко около режима, защото имаше прекалено много информация, която ми се струваше супер разхвърляна и си мислих, че ще ми трябва много време, за да я систематизирам и организирам. Да взема решението да започна беше лесно, но  въпросите "кога и как" ме бавиха да стартирам всичко, защото просто, както всичко, което правя - трудно ми е да започна, защото все си мисля, че ще е много сложно, а то, в много от случаите, не е. 

Една събота (11.06), преди да ида на Фестивала на здравето (12.06 - за този ден имам цял пост в блога, може да го видите - тук), седнах, взех бял лист и химикал и започнах с подготовката. Предните дни лека-полека бях започнала да чета материалите, които са качени в групата за 90-дневната диета във Фейсбук и си бях запазила няколко ключови файла на таблета. Всичко беше хаотично, но се запомняше много лесно, а на мен, за да започна, ми трябваха първоначално само основните неща, а другото, като например всички видове храни, които мога да ям през някой ден, щях да науча в движение. 

Направих 2 неща, с които стартирах нещата много плавно.
Примерни менюта за различните видове дни. С това начертах стартовата линия - нещо, което ми изглеждаше много страшно. Написах си за всеки вид ден, какви неща мога да си готвя и ям, спрямо моите любими храни по принцип. Разбира се, не съм написала всичко възможно, но в движение, след като добре научих какво е позволено, експериментите и смяната на менютата започнаха.
Примерен лист за пазаруване. Това е вторият много важен елемент. Разделих списъка на 7: За закуска - закуската е винаги една и съща - плод; За салата и готвене (неутрални зеленчуци) - основен елемент при всяко основно ядене + някои зеленчуци, които мога да включвам по време на готвене на основните храни; Протеинов ден - месо, риба или млечни; Варива - примерно ориз, нахут, елда; Въглехидратен - примерно паста, тестени + задължително нещо сладко; Витаминов - още плодове и ядки; Хляб - друг основен елемент, който не трябва да се пропуска. 

Оттам насетне, като пазарувам, просто решавам какво точно ми се яде през тези 8 дни, защото най-често пазарувам за седмица, и купувам основните храни, които ще готвя, спрямо тези категории горе-долу по 2. *Плодовете винаги ми свършват най-бързо, защото все не се запасявам за 8 дни.*

Голям помощник, който открих в началото и който ме надъха изключително много, беше приложението за Android - 90-Day Diet. Направих специален отделен пост за него и може да го прочетете - тук

Започнах режима на 13.06.2016. 

Ако имате някакви въпроси, оставам на разположение, както винаги. 

#comingsoon
Другата част ще бъде доста по-интересна. Ще споделя всичките си изводи и впечатления от режима; нещата, които не спазвах; какво ми хареса и какво не ми хареса в него и накрая - резултатите. 

Благодаря, че ме четете и наблюдавате! 

До скоро! 
Нина

No comments