ЧАЙ: Видове чай

11 comments
Source: Wikipedia




Реших, преди да започна чаената рубрика, за която ви говорих - тук, да напиша няколко информационни поста, защото съм сигурна, че на много хора би им било интересно да научат тези неща, а и аз искам да ги имам записани. :D

Свикнали сме всяка напитка, която се запарва и приготвя по подобен начин, да наричаме - чай, но първото нещо, което искам да подчертая, преди да продължа по темата, е, че под чай, аз имам предвид само и единствено напитката приготвена от Camellia sinensis. Няма нищо общо с градинския чай (Salvia officinalis), нито с чаеното дърво (Melaleuca alternifolia), чието масло се използва масово в козметиката.






Шен Нунг, Source: Wikipedia
История
Няма как да ви говоря за чай, преди да отбележа няколко момента от откриването и разпространението на това прекрасно растение. Традиционно китайците приписват откриването на чая на легендарния император Шен Нунг, който се води за откривател на земеделието и китайската медицина, преди повече от 4500 г. Според една от легендите за него, листата от чаеното растение случайно попаднали във врящата вода на котела му и напитката много му харесала. Друга легенда разказва за индийския монах Бодхидхарма, датирана значително по-скоро - около 500 г. пр. Хр., който заспал, по време на медитация, и, за да се накаже, откъснал клепачите си. Там където ги хвърлил, поникнали чаени растения. Около 700 г. сл. Хр., Лу Ю написва "Канон на чая", който е един от най-известните трудове писани за чая. Около 800 г. чаени семена са пренесени в Япония от будистки монаси. Най-ранния източник по на запад, в който се говори за чай, е от около 800 г. и е на арабски пътешественик. В Европа чаят се появява около 17 в.


Source: click.



Чаеното растение
Както споменах по-горе, тук ще говоря основно за Camellia sinensis - чаеното растение. То е храст/дърво от семейство Чаеви (Theaceae). Разпознати са 4 вариетета - Camellia sinensis var. sinensis, Camellia sinensis var. pubilimba, Camellia sinensis var. dehungensis, Camellia sinensis var. assamica, според този източник. 
Расте от около 200 до 3000 м. н. в., като се различават няколко района на отглеждане според надморската височина. 
Чаените храсти, които се отглеждат от хората, периодично се подрязват и държат на височина до около 1 м, за да е по-удобно за бране.
Растението дава качествен чай 50-70 г. 






Видове чай
Има много различни класификации, които разглеждат чая под различен ъгъл. Според мен, няма една правилна класификация, а е въпрос на гледна точка. Аз обичам да имам ясна картина в главата си и съм приела да разграничавам няколко основни вида чай, за които ще стане дума по-долу.


Китайците, сякаш ми се струват най-достоверният източник за класификация, но и там няма едно мнение по въпроса, дори и да са взели общ показател за отправна точка, което ме затруднява още повече. В търсене на "правилната" класификация, попаднах на много, но ще ви покажа една - тази, която аз приемам.

"Моята" класификация
Класификацията, която аз харесвам, взима за отправна точка начина, по който се обработват листата, след като се откъснат от чаеното растение, и извежда 6 основни вида чай:
  • Зелен чай
  • Жълт чай
  • Бял чай
  • Улун (Черен дракон; син чай)
  • Черен (В китайската система - червен чай)
  • Пост-ферментирал (В китайската система - тъмен/черен чай, напр. пу-ер)

Зелен чай, Source: click.
Жълт чай, Source: click.













Бял чай, Source: click.
Улун, Source: Click
Черен чай, Source: click.
Пу-ер, Source: click














Тази класификация е базирана на китайската система. Разликата, която виждаме между източната и западната система е в червения, който ние знаем като черен чай. Втората разлика е, че китайците наричат "черен" чая, който ние наричаме пост-ферментирал.

На снимката са представени схематично видовете чай и методите на обработка, през които би трябвало да преминават листата, за да може крайният продукт да е от съответния вид.

Source: Click!
В източника, който съм посочила под снимката, се говори и за стилове чай, които, според мен, можем да наречем и подвидове на осните 6 вида.

Образуването на тези подвидове се дължи на различни фактори:

  • Промяната в техниката, която се използва в отделните етапи на обработка на листата. Пример за това може да бъде техниката на "убиване на зеленото" при китайските зелени чайове и обработката на пара при японските, за да се прекрати процеса на ферментация. Резултатът е - повечето китайски зелени чайове не притежават този типично тревист зелен цвят, за разлика от японските. Друг пример - оформянето на листата по специфичен начин (завиване, сплескване и т.н) може да се окаже основен фактор определящ крайния резултат и подвида, който се получава. Тук можем да включим и събирането на листата и това кои точно листа се късат - най-младите, средните или най-старите, което определя и качеството на чая и подвида, в който може да се превърне.
  • Създаване на различни сортове. Да, знаете, че хората си правим всякакви експерименти с природата. Разбирате, че можем да си правим различни сортове, които да са пригодени за различни условия, които ние искаме, да притежават дадени характеристики, които ние искаме. Същото се случва и с чая, не е само с пшеницата. 
  • Тероар (фр. terroir). Това са специфичните особености за дадения географски регион - климат, почви, надморска височина, изложение на склона и всичко друго от природата, което може да окаже влияние върху вкуса и характеристиките на чаените растения. 
Други
Source: Teavana
Те са подподвидове на подвидовете, хаха. Защото всеки подвид може да бъде смесен с нещо и да се получи съвсем различна негова версия. 
Ароматизирани/с добавки - това са всички подвидове чай, които биват смесени с различни цветове, плодове, изкуствени/естествени овкусители/ароматизатори и т.н. Те имат за основа някой от 6-те изброени вида чай + други съставки.

Source: click.
Различни класификации можем да направим в зависимост от други показатели: начин на приготвяне на чая, цвета на течността (китайците взимат за своята система именно този показател), мирис на чая, вида на листата (дали са цели напр.). Можем да ги класифицираме по райони на отглеждане, защото всеки район си има специфични характеристики, които, както казахме по-горе, определят подвидовете, могат да бъдат класифицирани по клас и качество и т.н. 

Те не са чай
Е, няма как да не спомена другите "чайове", защото те също се предлагат в чаените къщи/магазини/сайтове и е добре да ги има тук. Нищо, че ги отделям така грубо, нямам нищо против тях, дори ги пия. :) 

Source: Adagio
Билки. Всяка билка си има специфични характеристики и специфичен начин на приготвяне на билковата отвара, различаващ се от приготвянето на чайовете, които споменах по-горе. 
Плодови смеси. Ясно е. Смесица от плодчета, бла, бла. :D
Ройбос (Aspalathus linearis). Южноафрикански храст, от който се използват листата и е доста популярно напоследък, защото освежава, но не съдържа кофеин.
Мате. Напитката се прави от листата на llex paraguariensis (Парагвайски чай). 


Ух, сложен е светът на чая. А за хора като мен, които искат ясно структурирани класификации и определения, е направо побъркващ. Кара ме да бъда изследовател. Да чета, да се интересувам. Знам, че съм далеч от това да знам всичко, дори не знам малко, знам почти нищо. 

Сигурна съм, че пропускам много неща, но информацията е наистина много, а аз исках да представя основно класификацията.

Обмислям да направя подобен пост на друга много важна тема, а именно - "Температура на водата и време за запарване на чая". Тази тема, също като горната, има милион варианти. Тооолкова различна информация съм срещала за температурата и времето, което ни интересува, за да направим перфектната чаша чай, че не е истина! 

Има фактори, които променят тези параметри, всичко опира отново и до предпочитание, но вие ми кажете дали искате да направя такъв пост и да ви запозная и с тази информация, която е наистина важна?

:)))

Поздрави,
<3

11 comments

  1. ройбос не е чай? WHAT IS LIFE?

    ReplyDelete
    Replies
    1. и все пак страхотен пост :D

      Delete
    2. Хахах, съжалявам, че съм разбила представите ти, но трябваше да уточня, че в повечето случаи аз ще говоря за чай, а не за други растения и т.н. :D
      Благодаря ти! <3

      Delete
  2. Точно затова на опаковките на разни пакетирани чайове пише "___ tea" ако е зелен/черен и "___ infusion" ако е от плодове.

    Постът ти е много хубав :) Ще чета с удоволствие рубриката!

    ReplyDelete
  3. Страхотен пост, особено за мен като един любител на чая беше интересно да науча това. Очаквам с нетърпение следващите постове от рубриката :) Благодаря

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам като видя такива коментари! :)))
      Благодаря ти много! <3

      Delete
  4. Браво Нин, много изчерпателен пост си написала!!! Личи си старанието и любовта с която си се отнесла към тази тема. Успя да ме събудиш макар и без чай тази сутрин, както и да ме накараш да се замисля за историята на чая.
    Страхотен пост, поздравления! :* :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Е, много сте мили всички!
      Радвам се, че съм успяла да ви заинтригувам! <3
      Благодаря! <3

      Delete
  5. Един от най-яките постнове просто! Винаги си личи, когато някой пише за нещо, което обича <3 Това е то, защо всички имаме блогове, да изразим любовта си <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да! За това са блоговете - да пишем за нещата, които обичаме и от сърце! <3

      Delete
  6. Значи аз не обичам чай - аз обичам билкови отвари...до този извод стигнах от тази статия.

    ReplyDelete