Personal: Ограничавам захарта

32 comments
Photo source: Link

Ъм, да, има ли смисъл да обяснявам за вредата, която нанася на организма прекомерната консумация на захар и изкуствени подсладители? 
Въпреки, че въпросът ми е риторичен, вътрешно знам, че реално има смисъл.
Обяснението съм го запазила за друг пост, с който ще ви запозная с една книга, даже с 2.
Днес ще си говорим за моята love-hate връзка и борба със сладките изделия и захарта.
Реших да използвам блога като сцена да споделя на повече хора моето решение. Мисля си, че подобна публичност, сама по себе си ще допринесе за това аз да се справя с моя глад за сладко и да огранича консумацията на бяла захар! Все пак не малко хора ще видят поста и ще ми е много криво, ако се проваля, нали?

Вчера беше денят, в който спрях да се тровя, ха.
По принцип бях решила понеделник да бъде този ден, но, без да се усетя, хапнах една бисквита и си провалих плана. Шегувам се, смятам и понеделник за един успешен ден в борбата ми! :D

Какво спирам?
  1. На първо място спирам да пия кафето си със захар. Всяка сутрин добавям по 2 лъжици бяла захар в кафето си и го изпивам почти на екс, защото е сладко и приятно за пиене. Тази практика е свръх вредна и трябва да бъде прекратена.
  2. Спирам "млечните" шоколади, всички видове вафли, кроасани, бисквити, курабийки, къпкейкове, мъфини, понички и др. сладки изделия, които съдържат захар и подсладители и други вредни неща, с които понякога прекалявам.
Какво ще си позволявам?
Планирам да си позволявам да ям домашен кекс и някакъв вид домашни сладкиши, защото поне ще знам, че в тях има само захар и никакви други боклуци, които допълнително да ми вредят. Много е възможно да си приготвям такива сладкиши и със заместители на захарта, или някакъв вид "по-добра" захар, което ще е най-добрия вариант.
Другото нещо, което мисля да си позволявам е сладолед. Да. Сладолед. Рядко, но ще си позволявам. Лято е, а аз мразя жегите, а сладоледът ми помага! Точка.
Ще си позволявам да опитвам бисквитките и другите сладки изделия в органик маркетите и по-здравословните местенца за хапване в София, защото знам, че има много места, на които мога да открия нещо, което хем да е сладко, хем - полезно!
Не целя да се вманиачавам и да проверявам всяка храна за захар и лоши подсладители, просто ще спра основните сладки изделия.

С какво ще заместя захарта?
Основните неща, с които смятам да заместя бялата захар са - мед, въпреки, че медът като цяло е с висок гликемичен индекс (прочетете тази статия, за да разберете повече за ГИ) и сироп от агаве. По-нататък мисля да включа и кленов сироп, меласастевия и ябълков или гроздов сироп. Има много алтернативи, важно е човек да пожелая да ги използва. 
Ако реша да правя домашни сладки и сладкиши със захар, ще се постарая да използвам само сурова тръстикова захар или други заместители, които стават и за готвене.  
Плодовете ще бъдат помощници за борбата с глада за сладко.
*Може да направя пост, след време, за заместителите на бялата захар, които ще използвам и за това как се справят с утоляването на жаждата за сладко. Как ви се струва?
Много се надявам да успея в това свое начинание!
Първите крачки са направени!
От понеделник пия кафето си със сироп от агаве, вместо бяла захар, а и не съм хапвала никакви други сладки изкушение, освен онази канелена бисквитка в понеделник. :D
Фурмите утоляват жаждата ми за сладко, след всяко хранене.
:))) <3
Споделете ми своя опит, ако имате такъв. 
Коментирайте написаното, оставете ми препоръки и съвети. 
Ще се радвам да ги прочета! :))) <3 

Участвайте и в GIVEAWAY-а ми с Droga.bg, където може да спечелите 3 чая в много симпатични метални кутийки! :))) 

Поздрави,
Нина

32 comments

  1. Захарта не е чак толкова лоша в умерени количество на фона на подсладителите, които се срещат много, ама много по-често отколкото хората подозират. Купуват продукт със захар, обозначени някакви въглехидрати в съдържанието, продуктът е сладък, но захар реално няма, само подсладители и тотална липса на въглехидрати. Да не говорим, че подсладителите не убиват желанието за сладко, само вкусът им е сладък. Ако си пристрастен към захар, разликата се усеща моментално. Ако си болен, също.
    Не, не казвам да не ограничиш захарта, а да се пазиш от скрити подсладители и да не преживяваш тежко някоя лъжица бяла захар. Успех!

    ReplyDelete
    Replies
    1. О, да. Аз за това спирам всички, както казах, "млечните" шоколади, всички видове вафли, кроасани, бисквити, курабийки, къпкейкове, мъфини, понички и др. сладки изделия". Благодаря! <3

      Delete
  2. бялата захар е ясна, но можеш да си пиеш кафето и да бъркаш домашни кексчета с кафява захар, която е достатъчно подслаждаща и има специфичен сладък вкус, без да е толкова вредна, колкото бялата (но й обърни внимание как изглежда, защото се продава и кафява захар, която всъщност е боядисана бяла захар - така, както се продава и боядисан бял хляб като черен :D).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, това е вариант също.
      Аз прочетох доста неща за тази захар, а и из моите органик маркети мисля, че се срещат достатъчно добри варианти, на които мисля, че мога да се доверя без проблем.
      Благодаря за коментара! <3

      Delete
    2. Мусковадо му е майката! :D

      Delete
    3. Най - вкусното кафе е с канела и мед :)

      Delete
  3. Аз лично не препоръчам и употребата на Агаве, понеже в повечето случай фруктозата в него е над 70-80%, черния дроб не успява да я преработи и тя директно се превръща в мазнини, създавайки рискове от сърдечно-съдови проблеми и диабет. Aко ползваш кафява захар, нека е нерафинирана тръстикова мусковадо, иначе има същото неблагоприятно действие като бялата, само дето е по-скъпа... Заложи на стевия за кафето и чая. Фурми за смутита, шейкове и кремчета. Кафяватa захар мусковадо, която споменах - за всякакви сладкиши. Или пък просто си купи кокосова захар, която замества 1:1 бялата, но за разлика от нея е полезна. А също така си прави домашен сладолед, много по-вкусен е! :P [ Aя. А. Петкова ] :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. подкрепям мнението ти :) а домашен сладолед може да си направиш дори само от банани :)

      Delete
    2. Йеп! Както и от всички други плодове, които обичаш : ))

      Delete
    3. Прочетох и аз една такава статия за агавето, в която пише точно това, което ти си казала, но прочетох и много други, в които се говори много за полезните му свойства и това, че в умерени количества е един добър заместител. Аз наистина не смятам да прекалявам с него. Относно нерафинираната тръстикова (мусковадо) - съгласна съм на 100 процента, както и със стевията и кокосовата захар. А за домашния сладолед - никога не съм опитвала, със сигурност ми се иска! <3
      Благодаря за коментара! <3

      Delete
    4. Винаги усещам когато има стевия в нещо, невероятно ми е неприятна :(, а иначе е чудесен избор, защото тя е и полезна /освен безвредна/.

      Delete
  4. Аз също от известно време избягвам захарта. Ям само мед и плодове, много харесвам и сурови десерти без добавена захар - тези на Roo'Bar са ми любимите. В началото само ще ти е трудно - при захарта действа принципа - колкото повече ядеш от нея, толкова повече ти се яде :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, ще ми е трудно, хахах, особено след ядене. Но фурмите определено оправят положението! :D Благодаря за коментара! <3

      Delete
  5. Аз също като теб взех това решение, само че преди доста време и мога да кажа, че се справям доста добре, ям само натурален шоколад, вече не пия кафе, защото не мога без подсладител или захар (за това пия само чай), когато си правя сладкиши вкъщи използвам само мед и се получават нещата! Желая ти успех! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Е, значи има и други хора, които са се преборили, значи и аз ще успея! :D <3
      Благодаря за коментара! :)))

      Delete
  6. За кафето - ако е качествено мисля, че с повечко мляко ще е вкусно без никаква захар. И аз понякога прекалявам със сладкото и се опитвам да се ограничавам. Домашните сладкиши и фурмите са алтернативи, към които и аз прибягвам.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Права си, да. Ох, а теб като те знам какви готини домашни сладки неща правиш... <3 :)))

      Delete
  7. Успех в начинанието! :) Ще се радвам да споделяш от време на време как върви. Аз от няколко седмици се мъча да откажа сладкото, успявам за няколко дена и после изяждам всичкото сладко, което ми попадне пред очите.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Направи и ти пост! Ще ти помогне! :D
      Аз в момента се чувствам някак много ангажирана с това да успея, защото направих този пост... наистина. :D Ще споделям! ;)))

      Delete
  8. Взела си много добро решение. Тялото няма нужда от захар, за да функционира, а когато правиш спорт дори малки количества захар са прът в колелото, и не става дума, както много хора мислят, само за "оу, 100 калории, ще ги изгоря за 15 мин. кардио", а за баланс на хормони в организма.

    Ако пия кафето с малко мляко, това смекчава вкуса и не изпитвам нужда да го подслаждам, а да сложиш захар на ароматен зелен чай си е направо светотатство.

    Хубавото е, че колкото по-малко захар ядеш, или ако в идеалния случай изведнъж я спреш, постепенно ще изгубиш желанието за сладко и дори вкусът ти ще се промени. Просто от малки деца ни е давана тази отрова и още по-лошо, мозъкът ни я свързва с награда и удоволствие, и се получава порочен кръг - ядеш захар, и ти се яде още повече. А е много, много вредно.

    Има и изследвания относно ракът и захарта, най-вече това, че за "храненето" на раковите клетки, и диетите без захар по време на лечение на рак, но който се интересува може да погледне.

    ReplyDelete
    Replies
    1. О, нямаш идея колко съм съгласна с това да не се слага захар в чая. В началото на моята любов към чая го пиех със захар няколко пъти и просто от тогава - без никакви подсладители на какъвто и да е чай... То не може да се усети вкуса на напитката с тези подслаждащи неща.

      Да, чела съм и аз за храненето на раковите клетки.

      Delete
  9. Захарта е доста гадна, да... Със зверските си желания за сладко се справям като постепенно го намалявам със всеки изминал ден и накрая карам без проблем по 4-5 дни, без да сложа нищо сладко в устата си. Неистовото желание за сладко идва от желанието на тялото за бързи въглехидрати след умствена или физическа преумора. В този ред на мисли не е добре да се претренира или да се пренатоварва човек, защото в резултат на това ще иска да яде много бързи въглехидрати, в това число и сладко, при това веднага. Мярата му е майката. И тук е подходящ момент да спомена за хидрогенираните масла и маргарина, ако случайно някой не знае.. съдържат се главно в евтините сладки десертчета, бонбони и т.н. - много хора продължават да се тъпчат с тях, а това чудо не се разгражда и запушва артерии и кръвоносни съдове, на мен лично ми излизат адски много пъпки по лицето от хидрогенирани масла... съдържат се в много сладки изкушения и това може да е още едно условие в помощ на това да се намали консумацията на сладко. По-добре веднъж на 5 дена някой скъп шоколад, отколкото ежедневно хидрогенираните вафли на престиж или бисквити на победа...

    ReplyDelete
  10. Забравих да включа в коментара си, че рязкото спиране не е за препоръчване, защото тялото е привикнало към сладкия режим и се получава буквално нещо като абстиненция за сладко. Човек започва да се чувства леко нервен, фрустрира се и мисли нонстоп да си сложи нещо сладко в устата, а мисълта, че не трябва, има доста стимулиращ ефект върху психиката и накрая човек не компенсира с един шоколад, ами с три. При мен действа безотказно бавното спиране.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Плововете могат да заменят лиспващото вредно сладко, тъй като в себе си имат плодова захар. Аз лично вече как реагирам при вида на сладко и вредно изделие: Ммм торта...леле колко ми се яде *минават няколко секунди* Не...не ми се яде. Това е просто тесто и самия крем ме изкушава (ако е сметана - тортата тотално ме загубва като зрител..) *след още няколко секунди* Изобщо не ми се яде торта.
      Накрая или ям плод, или в най-крайния случай ако съм на заведение примерно - мелба, в която няма и следа от бисквитки и подобни. Накрая смятам цялата мелба като едно хранене и нямам угризения на съвестта хаха

      Delete
    2. Хахаха, да, аз за това съм си оставила пролука със сладоледа, въпреки че и той е мега вреден, ноооооооо някак... :D :D абе да има там нещо... :D

      Delete
  11. стевия, стевия, СТЕВИЯ ♥♥♥

    ReplyDelete
  12. Вече трета седмица не съм хапвала никакво сладко изделие (само малко черен шоколад). Аз обаче спрях не само със сладкото, но и със солените изделия от тесто. Ям зеленчуци, плодове, малко месо (предимно пилешко). Изчеждам си лимони с портокали или само портокали. Чувства се добре, но вече не знам какво точно ми се яде, защото аз постоянно ям салати (понякога със сирене), плодове и както казах понякога малко месо в комбинация със салата или само краставица + сирене.... Съвет някакъв? Не ми се готви хич, а вече от суровоядство ми писва малко по малко.

    Твоето начинание с бората със захарта го подкрепям с 2 ръце и 2 крака. Стискам ти палци да успееш и после да споделяш резултатите с нас :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хмммммм, амиииии, хаха, трудно. Може би, ако разнообразиш самите салати? Аз много обичам да ям салати, но добавям много неща вътре, за да стане разнообразно, например - нахут, кашкавал, сирене, може сварена елда или някакво друго вариво, хумус? Не знам. :D Прави си зеленчукови супички. :))) Леща с елда, аз обичам така да ям лещата и слагам малко елда. :)))

      Delete
  13. Принципно едно е нещото, на което трябва да се обърне внимание, когато човек реши да спира сладкото, и това е следното: той трябва съсредоточава усилията си (и физически, и психически) към това да спре да си угажда, а да елиминира желанието да му се прияждат бързи въглехидрати. Това се получава само с правилен хранителен режим, който включва не само консумация на суперхрани, които имат много полезни вещества, но са малки като обем и не изпълват стомаха, а готвена храна, по възможност готвена от нас, но и обществени столове/кухни също са вариант. Закусвайте овесени ядки всяка сутрин с кисело мляко и ще ви държат сити три-четири часа. Но не една лъжичка, омесена с пет кисело мляко. Слагат се около 200-300 грама ядки с половин кофичка кисело мляко. Ще си купите килограм овесени ядки и ще си правите закуската в продължение на една седмица. Разни смешни разфасовки от по 100-200 грама нищо не са. Може да се комбинира със суров белен слънчоглед, най-достъпен е, и комбинацията е добра. Вече който има възможност може да добави и сурови бадеми, кашу и др. или някаква "суперхрана". Ако човек се храни правилно, няма да има вълчи глад за сладко. Ако имате вълчи глад за сладки, бързи въглехидрати и мазнини това значи, че не се храните добре. Имате ли желание да ядете сладко, по-добре яжте. За да бъдете на прав път, не трябва да съществува желание да ядете сладко.

    ReplyDelete
  14. редакция на долния пост:
    втори ред: ".. той трябва да съчетава усилията си (и фически, и психически) *НЕ* към това да спре да си угажда, а *КЪМ ТОВА* да елиминира желанието да му се прияждат бързи въглехидрати."
    Няма възможност да редактирам поста.

    ReplyDelete
  15. Много благодаря за коментара, но "желанието" за сладко се появява и става "вълчо" в един определен момент от месеца, което май е нещо нормално при нас жените. Тогава както и да се храня ми се струва, че не бих премахнала това желание. Както и да е. В момента така или иначе не ограничавам по никакъв начин сладкото и захарта. Не казвам, че се тъпча като обезумяла, но просто за момента съм се предала. А и разбрах, че като се лишавам от сладко и шоколадови изделия, по някакъв начин не се чувствам много добре и ме боли доста често глава, не знам до колко има общо, но е факт, че откакто пак почнах да хапвам, тази гадна мигрена не се явява.

    ReplyDelete