Ливадище, Влахина планина

2 comments
/Пирин, малка част от Малешевска планина и Влахина/
Броени дни, след като се върнахме от пътешествието ни до Пирин, със Стоян поехме напът, озовавайки се от другата страна на планината, че и отвъд река Струма, в една от пограничните планини от Осоговско-Беласишката планинска редица - Влахина.
Хванахме влак от София и след близо 3 часа пристигнахме в Симитли. 
Ах, Симитли. 
Не бях ходила в Симитли през лятото досега, имах предположение каква ще бъде метеорологичната обстановка, но положението беше още по-трагично. 
Ах, това средиземноморско влияние! Жега, задух, ад. 
За да стигнем до къщата на баба му и дядо му, която се намира в местност Ливадище, трябваше да вървим 4 километра нагоре - това нямаше как да се случи, защото дори Стоян, човекът, който обожава топлото време, каза че такова нещо не е виждал. 
Отседнахме в роднините му в Симитли и към 18:00 ч. поехме по пътя. 
Комедия.
Не си бяхме взели вода, а "чешма" щеше да има чак след около 2 км - щях да колабирам. Стоян носеше някакъв отвратителен "студен чай" и след като отпих няколко път с идеята, че ще утоля жаждата си, ми призля още повече.
По пътя - видяхме костенурки, красиви пейзажи, срещнахме стадо кози и овце със зли кучета, ух. 
Пристигнахме. 



Това е едно от местата с най-прекрасна гледка, на които съм била! Другите две отличителни черти - най-био храната от най-био храните, които някога сте яли и спокойствие (като изключим лая на кучетата, които са 4, но са изключително прекрасни!). 
Баба му се занимава почти изцяло сама с градината и животните и не сяда дори за минута! Не пръска с химични препарати и комшиите се чудят "Как така?". Кравичката я хранят с пресни плодове и зеленчуци или пасе на някоя ливада, като двете козички. Единственото нещо, което се налага е поливането, а водата е кът - един от най-големите проблеми на този район. 
Ливадище е местност с разпръснати по хълмовете къщи. Хората са отсичали дърветата, за да си направят място за градини и ливади и обезлесяването на района води до ерозия на почвата и до това, че малкото вода, която пада, не може да се "складира" - проблеми засягащи не само Влахина, а и голяма част от планините от редицата. 
Не можех да спра да ям... Чисти зеленчуци, чисти плодове и домашно сирене - уникално домашно сирене!
За съжаление имахме малко дни, в които беше адска жега, помагахме на баба Лили за зимнината и не успяхме да се разходим, но направих няколко снимки около къщата. 






За край на разказа ще приложа снимки на гледката, която винаги ме впечатлява.
/В далечината - Рила планина/
/Малка част от Рила, Пирин, долината на река Струма, малка част от Малешевска и Влахина планина/
/Пирин/

2 comments

  1. Падна ми ченето! Върховно е това! btw какъв обектив ползваш?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Първата снимка с 18-55 мм, следващите 3 с 50 мм, а последните с 18-55 мм. :)) <3

      Delete