Какво харесвам и не харесвам в блоговете

36 comments
Един ден, разглеждайки нови постове в блогосферата, в главата ми нахлуха няколко мисли, които реших да развия в пост. Исках да споделя нещата, които ме привличат и отблъскват в блоговете и да кажа какъв трябва да бъде един блог, за да ме спечели. По никакъв начин не искам да обидя някого, всеки има своя начин да се изразява и да действа, но аз освен блогър, съм и читател, който си има свое мнение и предпочитания.

UPDATE!
След като пуснах този пост, с Мани започнахме нов хаштаг - #bgbloggertalk, който всеки един от вас може да използва във Фейсбук, Туитър или някъде другаде, за да сподели своите мисли и вълнения относно блогосферата като цяло, свои идеи, притеснения, желания и каквото друго иска! Може да задавате въпроси и да получавате отговори за всичко, което ви вълнува и е свързано с блогването. Надявам се моя пост и този на Мани да ви вдъхновят и да прочетем още много такива!

Честност. Честността и искреността са много важни за мен, както в живота, така и във виртуалното пространство. Има блогове, чиито неискреност усещам или виждам директно. Това автоматично ме отблъсква. Достатъчно много лъжи и заблуди има навсякъде - телевизия, вестници, списания, а според мен блоговете са алтернативната медия, в която ми се иска да не се съмнявам така както го правя при другите изброени. 

Колегиалност. Това е важно, защото аз имам блог. За хората, които са само читатели, сигурно не е от никакво значение. Блогът ми скоро ще навърши 1 година и за тези месеци успях да разбера много неща, да опозная по някакъв начин голям процент от българските блогове и срещнах много неприятни неща, които не толерирам. Ще ви припомня един мой Фейсбук статус, с който ще ви стане ясно за какво точно говоря: "Скъпи дами-блогърки, трябва да се стараете да упоменавате хората, които пряко са ви вдъхновили да създадете някой пост, да пишете за някой продукт, да промените нещо в блога си и др., защото иначе не е честно и е много неколегиално спрямо старанието на другите. Всеки се вдъхновява от нещо и, ако използвате това вдъхновение пряко и умишлено премълчите източника, то това няма да говори добре за вас. Just saying." [Link

Снимки. Казвала съм го и друг път, казвам го и сега - снимките за мен са основата на блоговете. О с н о в а т а. Направих и специален пост на тема "снимки" и за това как аз обработвам своите, в който може да намерите полезна информация за вас - тук
В повечето случаи минавам през постовете в блоговете гледайки само снимките и, ако съм привлечена по някакъв начин, се зачитам. Така е при мен, знам, че не при всички това е толкова важно, но аз съм свикнала визуално да приемам информацията и ако тя не ми е поднесена добре, съм отблъсната. 
Знам и че не всеки има възможност да се сдобие с добра техника, но всеки може да опита да снима на подходяща светлина, а не вечер на лампа, както и да избере по-приятен background, което непременно ще освежи снимките. Въпрос на желание и въображение е. 

Визия. Оформлението на блога е другото съществено нещо, което ме привлича. Ако сте избрали подходящ фон, шрифт и цвят е много по-вероятно да продължа да чета, отколкото, ако сте избрали хипер шарен фон с червен цвят на текста. Ако сте се постарали да му вдъхнете и малко от вашата същност т.е. да преправите стандартните теми, да добавите различни раздели и др, това много би ми харесало, защото обичам индивидуалния изглед на блоговете. Все пак първото нещо, което се забелязва е визията и това е едно от нещата, с което се запомнят блоговете и отличават един от друг. 

Теми. Разнообразие. Нещото, което ме привлича в блоговете е разнообразието. Дори и да сте бюти блогър, много по-вероятно е да ме спечелите за читател, ако пускате и други по-разнообразни от козметичните постове. Трябва ми връзка с блогъра, за да харесам съответно и блога. Това няма как да стане, ако чета само за червила и други козметични продукти. Някои ще кажат, че това е целта на бюти блоговете - да пишат за такива неща, и ще бъдат прави, но не изцяло. Много от световно известните бюти блогоърки и влогърки пускат различно съдържание, с което печелят читатели и последователи, защото заинтригуват по-широка аудитория. 

Муза и вдъхновение. Винаги се случва да ти изчезне музата за писане и да нямаш вдъхновение за пост. Много опасно е да се мъчиш точно в този момент да създадеш нещо, защото в много случаи си проличава, че си го писал на сила, но това е моментно и е напълно нормално за повечето блогъри. Нещото, което не е нормално, е да се мъчиш да поддържаш блог изцяло насила, само защото в момента е модерно и е един вид течение в интернет пространството. Това веднага се вижда и усеща от читателите и отблъсква.

Връзка. Попадам на толкова хубави блогове, които не мога да последвам, защото не предлагат никакви опции за това - нито Google Friend Connect, нито Bloglovin'. Другото, което спира комуникацията е, че някои нямат дори секция за коментари, а според мен всеки трябва да предложи поне един вид връзка, ако ще да е Фейсбук профил, Фейсбук страница, а дори и e-mail адрес. 

Индивидуалност. Реално всички нещата изброени по-горе довеждат до оформяне на блога като едно лично местенце на човека, който го поддържа и по някакъв начин е отражение на същността му. Според мен всички трябва да се стремим към това. Не изцяло. Винаги трябва да има граница между личните неща и нещата, които споделяме, но, ако сме решили, да поддържаме блог, който е достъпен до милиони хора, трябва да сме сигурни, че искаме да споделяме и да се развиваме в различни насоки с цел да подобрим качеството.

Това бяха нещата, които аз харесвам и не харесвам и нещата, на които държа като читател. Сигурна съм, че аз не съм перфектна във всичко като блогър и бих се радвала, ако имате някакви забележки и препоръки, да ги споделите с мен като коментар тук, във Фейсбук или където решите. :) 

Благодаря ви много, че ме четете и наблюдавате!
Целувки и прегръдки!

Поздрави,
Нина

36 comments

  1. Нина, подкрепям мнението ти на 100 %. Особено това за снимките и аз също като теб приемам нещата визуално. Хм, да и това за колегиалността - може да се окаже една много обширна тема върху, която да разсъждавам, но ще си спестя словоизлиянията. Ще кажа само, че ако от българските бюти блогове се печелеха пари - разбирам да я има конкуренцията, но при положение, че би трябвало да правиш всичко за собствено удоволствие не разбирам защо тънката нишка на колегиалност и приятелство се къса...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, и аз много се чудя защо трябва да има подобно отношение, но някак съм далеч от подобни неща и блогове и ми е спокойно, но все пак се чудя. :D

      Delete
  2. Много от нещата, които си писала важат и за мен. Следя много блогове, просто за запълване на времето, но знам личните имена и малко повече инфо за може би 5% от тях, защото са успели по някакъв начин да предложат нещо повече от масата.
    Аз се смятам за много взискателна ..читателка на блогове хаха, което е както плюс, така и минус, също като теб съм много визуална, но за жалост не много хора имат познанията да направят каквото и да е. С желание и труд всичко се постига -подчертавам думата ТРУД, защото за мен това е най-важното нещо. Да видя, че човека зад блога по някакъв начин влага труд, любов и време в блога си. Това според мен прави блога успешен.

    Супер текст!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, съгласна съм. То си личи когато някой полага усилия и любов и старание за нещо, личи си и това със сигурност печели читатели.

      Delete
  3. Чудесен пост и съм напълно съгласна с теб! Това за искреността наистина много личи и именно затова аз спрях да чета подобни блогове.

    ReplyDelete
  4. Да добавя за коегиалното отношение - с теб сме си говорили и преди де, но да кажа и тук. За мен основното вдъхновение са други хора и блогове, дори понякога несъзнателно. Аз много по-леко от теб приемам тези неща, дори много по-рядко ги забелязвам. Трябва да е нещо много очевидно.. Дори бих казала, че ако някой открадне от мен (което с е случвало) бих го приела като комплимент, единствено ме е яд, ако е направено по.. по-кофти начин... тоест - вдъхнови се, използвай го за основа, дори - открадни го - но го направи по-хубаво :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Така е, съгласих се с теб и тогава. Онзи статус беше продиктуван от много неща, някои малки, други не толкова, но знаеш какво се случи, без дори да видя малко след като пуснах статуса - още една случка затвърждаваща го. :D Всички се вдъхновяваме, въпроса е да се опитаме да използваме това вдъхновение и да го развием, да. :P {}

      Delete
    2. Единствено не може да се отрече, че е грозно .. особено когато и други го виждат, аз където съм сляпа и няколко пъти съм ти показвала разни работи и е тъжно, хаха. Абе всички живи и здрави, важното е че има блогове за които си заслужава да буташ напред .. и читатели естетсвено :)

      Delete
  5. Много хубав пост! Аз следя главно бюти блогове (може би около 80% от "колекцията" ми са такива) и започвам да следя даден блог заради ревютата и други впечатления за дадени продукти, които предоставя и след време ако съм доволна от този блог и продължавам да го чета с интерес започвам да се интересувам и малко повече за човека, който го води.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да и аз чета много блогове само заради ревюта, но ако няма нищо друго... сякаш не мога да обикна и харесам блога изцяло, дори в много случаи не помня името на блога, в който съм чела ревюто, а какво да говорим за името на блогъра...

      Delete
  6. ъъъ, ти ме четеш ли мЪ? :D Да знам дали да се радвам, че отговарям на критерийте за печелене на читатели ахахаха
    Майтапа на страна, но си казала много истини. Истината е, че аз продължавам да отричам фактът, че бюти блоговете (блоговете като цяло) са алтернативна медия. За мен това винаги ще остане лично хоби, което в момента, в който спре да ме удовлетворява, а напротив- да ме напряга, ще бъде преустановено :) Ще ми се повече хора да мислят така, но не е така. Явно блоговете наистина са медии, но аз съм работила в истинска медия и не искам моето интернет кътче да се превръща в изпълнено с пошлост, платени статии и подкупено мнение място. Достатъчно ми беше в няколко различни медии. Блогът си е мой, ще пиша и правя с него каквото си искам. Toва е просто ХОБИ! (за мен) А ако някой иска да ме чете - welcome. Ако на друг не му харесва - Please, go away! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Изобщо не е нужно блогът да е изпълнен с платени статии и всичко, което каза, за да е медия - алтернативна медия, според мен. За мен блоговете са по-доброто място да се информирам за много неща, то било за политика, техника, гримове и т.н., блоговете са медията, в която вярвам в момента (но винаги си имам едно на ум, естествено).

      Delete
    2. Aз не казвам, че трябва да е пълен с платени статии. Но lets face it - много от блоговете са направени заради безплатните кремчета. Не един път съм получавала питанки: "А как мога да се свържа с даден ПР, за да ми прати и на мен продукт?"
      Моята приятелка в Билка получава на ден по десетина мейла с момичета, които пишат, че имат блог и предлагат да има направят безплатни ревюта?!?!? wtf...
      Просто за мен, като човек на медиите, който много обичаше работата си, но никога повече няма да се върне в тази сфера, медия е грозна дума, която навява помисли именно за пошлост и изкривено мнение. За платени репортажи и безплатни изгоди... Затова третирам блоговете по друг начин и искам да вярвам, че хората наистина са искрени в мнението си.... Но уви, не е така.
      Абе май в крайна сметка коментарите ми нямат нищо общо с твоя пост, ама нейсе - аз да си кажа :D

      Delete
    3. А, не! Имат, как ще нямат! :D Съгласна съм, да, за "медията" като грозна дум. Така си е. Така се развиха нещата, че вече наистина е грозна, но, ако сложим едно "алтернативна" отпред... :D {} Иначе... уоу за това, което казваш. Да, съгласна съм. :D Оф, нещо много разбъркано написах нещата, но съм съгласна с теб на 100% и коментарите ти имат много общо с моя пост! <3

      Delete
    4. Важното е, че се разбрахме и двете <3

      Delete
    5. Технически блоговете са си ..електронно средство за масова комуникация ..т.е. медия. Личните блогове според мен малко са паднали от ръба на думата медия, но пак са си такова. Както са вестниците със статиите на различните журналисти - така и блоговете. Според мен бюти ревютата са си .. точно част от медията, не виждам нищо лошо да си искаш продукт за проба от даден бранд, но блога ти да има .. името и репутацията на ..адекватна и честна ..медия. Аз ако имам марка козметика ще се спукам да я раздавам на готини блогове.. Най-лесно е и да игнорираш момичетата които буквално проституират с козметика, то си личи. Личните ни постове вече са си .. дневник, четат ги хора, които все едно отварят книга която си писал, а не хора които искат да се информират за даден продукт, тук вече говорим за друг вид творчество. :)

      Delete
  7. Напълно съм съгласна. Общо взето мисля, че успявам да покрия повечето от гореизброените точки /без тази за постовете различни от козметични, причината за което е почти всякаква липса на свободно време/ :) За мен лично едно от най-важните неща за блоговете е:
    1. Индивидуален външен вид /което се опитвам да постигна и аз/
    2. Хубави снимки, най-вече що се отнася до реално представяне на цветове да кажем.
    3. Добре сдтруктуриран текст, четимост и т.н.

    bbrillliantt.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, то за постовете на различна тема си е по-скоро мое предпочитание, не смятам даден блог за лош, ако не поства на разнообразно теми, просто аз лично не съм достатъчно заинтригувана. :)

      Delete
  8. Браво,Нина!Страхотно написана и лично обвързана публикация!Адмирации!Съгласна съм с теб !....А за медиите,какво да кажа,освен че блоговете в момента са една от най-предпочитаните медии в света!Затова трябва подобаващо да се 'грижим' за тях и да ги развиваме градивно!...Между другото- блогът ти е чудесен и истински пъстър откъм постове!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, а и аз смятам, че тепърва тази сфера, успоредно с YouTube, ще се развива.
      Благодаря ти!

      Delete
  9. Привет, Нина!

    Съгласна съм като цяло с почти всичко. Що се отнася до бюти блоговете и аз съм предимно визуално същество, търся хубави снимки и полезна информация, и то съвсем конкретна - откога носиш продукта, какво ти харесва, какво не ти допада, съвети как оптимално да ползваш описваната козметика.

    Много важно ми е и оформлението на текста - правопис, разделение на параграфите, иначе се натоварвам и прескачам всичко.

    Само не знам дали съм съгласна с мнението ти, че трябва в бюти блога да има разнообразие и лични постове. Ако имаш само един блог, вероятно е неизбежно. Но аз точно поради тази причина имам бюти блог - пишеше на такава тематика, но не исках да я публикувам в личния ми блог, който имам от доста години.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Разнообразието" не е задължително. Реално всичко описано по-горе си е изцяло мое лично предпочитание, то не е задължаващо и изброените неща не са стъпките, по които обезателно трябва да върви един блог, за да е добър. :) Иначе съм напълно съгласна с теб! :)

      Delete
  10. Харесвам този "искрено и личен" пост, ако мога да се изразя така. Най-съгласна съм за вдъхновението, защото при мен понякога бързо идва и бързо бяга, а желая и да съм различна. Не знам до колко си личи. Спомена за различните постове. На мен ми е леко трудно.. особено след създаването на ютуб канала ми, защото си имам едни такива луди фенове дето искат 24часа всичко да знаят за мен, затова си пазя всичко лично. Да, напълно съзнавам, че на моя отговорност съм публична с блога и канала, но съм леко такъв човек, който си цени личното пространство.
    Относно колегиалността.. според мен, тук малко го има и фактора, че сме българи. Много си завиждаме в България. Не мога да кажа за другите страни, но тук това забелязвам. Иначе аз много обичам да се събирам с блогъри и да си общувам :)) Весело е!
    По-горе Мери спомена за блоговет, които доста разводниха бюти средите специално. Мноог добре си спомням, как в момента, които си правех блога бяхме около десет такива блога и после за месец станаха 40 и всички искаха безплатни продукти. За мен пък точно тези продукти са най-трудни за описване, защото не съм го взела аз и не се чувствам така свободно да ги оплюя, ако не ми харесат.
    Замислям се сега дали да не се присъединя към вас с Мани и да напиша един доста откровен блогърски пост ;)
    Браво за добре написаната публикация!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Напълно съм съгласна с теб за "личното пространство". Аз мога да показвам какви неща си купувам, къде от време на време ходя и какво от време на време правя, но много лични неща спестявам и го правя умишлено, защото смятам, че има неща в живота, които са си прекалено лични, за да излизат наяве. Както казах - трябва да има граница.
      О, да, завистта е много голям фактор в случая с неколегиалното отношение.
      Нямаш идея колко ще сме щастливи, ако го направиш!
      Пиши поста и споделяй с хаштага! :))) <3

      Delete
  11. Съглaсен, но чaсттa със снимките в постовете е относително, но по дрехите посрещaт...

    Нaй-вaжното е съдържaнието. Нямa ли го, колкото и дa е невероятен един блог кaто визия е нищо.

    Тaгa ми хaресa и ме вдъхнови дa се включa и aз. Дори си мисля, зaщо дa не споделяме всички бългaрски постове с определен хaштaг?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Така е, съдържанието е важно, но за мен е на едно със снимките, особено, ако обясняваш за гримове, места и какво ли още не. Снимки не ти трябват, ако примерно пишеш пост като този, който пуснах днес. :D
      Включи се, много ще се радваме с Мани! :)
      Възможно е и това да пуснем като идея, ако искаш го направи ти! Ще е лудница леко с хаштага, ако се използва от много хора, нооо може и да опитаме. :)

      Delete
    2. Имaш снимкa нa този пост и тя е много вaжнa, но дa не изпaдaм в обяснения зa прaвилото "всеки пост дa си имa тъмбнейл снимкa".

      Пишa го, въпреки, че бях тръгнaл дa пишa друго.

      То и фб групaтa е мaлко лудницa и изобщо, кaкто и където дa събереш много хорa стaвa лудницa, но може дa му сложa нaчaлото пък дaли някой ще го ползвa...

      Delete
  12. Ох, явно аз съм странен човек, защото помня имената, че и дизайна на сумати блогъри. Най-много се ядосвам на себе си, защото понякога следвам някого защото ми е допаднал блога му в началото и след няколко месеца/година стилът му се измени. И отварям публикацията с надеждата да ми е интересно да я прочета и оставам разочарована. И все ми е гадно да спра да го следвам. xD

    В същото време, ако намирам дизайна за грозен и снимките за зле направени, никакъв шанс няма дори да се зачета.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не мисля, че си странен човек, а различен. На мен по природа ми е вложено да съм разсеяна и да забравям много. Това е и една от причината трудно да запомням всички освен, ако не са ме впечатлили с нещо повече. До човек си е. :)))

      Delete
  13. Прекрасна публикация!

    ReplyDelete
  14. Много добър поглед, Нина :)

    ReplyDelete