EOTW: Часът на Земята - Насочи светлина към климата

No comments


Тазгодишният Час на Земята е под надслов "Насочи светлина към климата." Светлината към промените в климата отдавна според мен е насочена, но сякаш е много слаба и никой не я вижда. Много хора не осъзнават, обаче е възможно да видим светлината твърде късно. Точно затова, WWF призовава да активирате социалните си мрежи, защото в днешния свят на технологии, това е най-лесният начин информацията да стигне до колкото се може повече хора.

Има противоречиви мнения до колко тези големи промени, които настъпват, са предизвикани от човека или са в резултат на естествени климатични цикли.  Дали сте привърженик на едната или на другата теория, мисля няма особено значение, защото промените в климата са факт, с който всички ние трябва да е справим заедно.

Рекорди и екстремни проявления на времето.
Изменя ли се климатът на Земята?

От миналата година зачестиха статиите съдържащи в заглавието си "нов рекорд" по мои наблюдения. Ще се опитам да обобщя нещата, на които аз попадах и да ви запозная с няколко интересни факта около променящата се глобално климатична обстановка. Всички неща, които ще изброя ще са актуални към датата на публикуване на тази статия. Казвам това, защото нещата могат да се променят и рекордите могат да бъдат отново разбити. Също така съм посочила всички източници, от които съм взела информацията, както и допълнителни, които вие може да прочетете. Не съм превеждала буквално и на места съм обяснявала по мой начин. Надявам се да ви бъде интересно и най-вече да научите нещо ново и нещо важно.

● На 12.03.2016 NASA изнесе данни и стана ясно, че февруари 2016 не само е най-топлият месец, който някога е измерван в световен мащаб със своите 1.35C над дългосрочната средна стойност, но той е и с 0.2C по-топъл от предходния най-топъл месец - януари 2016. Измерванията се осъществяват като се взема периодът 1951-1980 за базисно ниво - тогава е било около 0.3C по-топло от прединдустриалните равнища. Това означава, че февруари 2016 г. е първият месец в историята, в който глобалните средни температури са минали 1.5C. Ако разгледаме регионално - Северното полукълбо е било с 2.76C по-топло от базовия период 1951-1980, а само Арктика с 5.36C. Вероятно тези региони не са били толкова топли за последните 1000 години. 
В някои части на Земята, където обичайно по това време на година е зима, на практика температурите не са били никак зимни. Пример за това са части на Арктика, където е било повече от 16C - нива характерни за юни месец, достигнати през обичайно най-студения месец за годината (февруари) по тези места. Най-северните части на Норвегия (архипелагът Свалбард) е бил със средно 10C над нормата тази зима. Аляска също отбеляза една от най-топлите си зими, като температурите бяха с около 10C по-високи от нормалните за сезона.
В източниците изтъкват, че тези приливи на топлина може да са само временни, но е нещо голямо, на което трябва да се обърне сериозно внимание. Също така, дори най-големите скептици на Глобалното затопляне, започват да се замислят, след тези рекордни стойности.
След рекордно горещия февруари, Gavin Schmidt - учен, който ръководи  Goddard Institute за космически изследвания в NASA, казва, че той обикновено не коментира месечни стойности, защото в тях има повече време, отколкото климат, но този месец е бил "специален".
Според учените, рекордните горещи години трябва да се случват на около 150 години, а 1998, 2005, 2010, 2014 и 2015 г., бяха разбивачи на рекорди. (Източник 1, Източник 2, Източник 3, Източник 4)
Източник: slate

● Всичко това се случва на фона на Ел Ниньо 2015-2016, което е определяно за едно от най-силните в историята, но тук се подчертава, че става дума за времето, през което има измервания на явлението - период много малък, сравнен с живота на Земята. Учените казват, че не можем да обвързваме измененията на климата с Ел Ниньо, защото явлението като цяло е виновно за покачване на глобалните температури, но казват, че зависимостта е много малка - Ел Ниньо покачва с около 0.1C, според изследванията. Още повече, че не е добре познато влиянието му върху Арктика, където отчитаме големи температурни рекорди и вероятно там зависимостта е още по-малка. На Арктика се отчитат високи температури през последните няколко години, което сочи, че Ел Ниньо не може да бъде обвързано с тях, защото през другите, то не е било активно.
На други места се изтъква факта, че необичайно топлият февруати през 1998 година, също е бил придружен с необичайно силно Ел Ниньо.
Окончателната зависимост между покачването на температурите и Ел Ниньо, ще може да бъде отчетена, след като явлението отслаби напълно влиянието си, което се очаква да бъде през второто тримесечие на 2016. (Източник 1, Източник 2, Източник 3)
Източник: weatherworksinc

● Относно въглеродния диоксид, изгарянето на изкопаеми горива, придружено със силния Ел Ниньо е изстреляло нивата на CO2 с 3.05 части на милион (PPM) до 402.6 ppm в сравнение с 2014 г. "Нивата на CO2 се увеличават по-бързо, отколкото за стотици хиляди години." - каза Pieter Tans, главен учен в Noaa’s Global Greenhouse Gas Reference Network "Това е експлозивно в сравнение с естествените процеси." Такова продължително покачване на нивата на CO2 е измерено преди 17 000 - 11 000 години, в този период CO2 е скочил с 80 ppm. Днешната скорост на покачване е 200 пъти по-бързо от тогава, казва Tans. (Източник 1, Източник 2)
● Екстремни явления през 2015-та и 2016-та:
- Както се очакваше 2015-та да счупи рекорда за най-топла година, то 2016-та определено ще отмъкне щафетата - за това вече ви разказах по-горе, но го включвам към екстремните явления.
- Следващото екстремно явление е необичайно силното Ел Ниньо 2015-2016.

Ураганът Патриша, 2015. Ураганът Патриша стана най-силният наблюдаван ураган в историята за Западното полукълбо. Той успя да счупи рекордите по няколко направления - определи нов стандарт за най-ниско измерено налягане, най-високи ветрове и най-бързо нарастване. За повече информация, може да прочетете тази и тази статии.
Инфрачервена сателитна снимка на циклона Патриша. Източник: Nat. Geo.

- Силният циклон в Йемен и наводненията, 2015. В Йемен падат годишно около 130 mm дъжд. Когато циклонът Чапала удря Йемен, дъждовете, които се изсипват са 5 пъти годишната валежна стойност, което води до катастрофални наводнения и човешки жертви.  Това е първият циклон от 1922-ра година, който удря страната.
- Горещата вълна в Индия, 2015. В края на май до юни страната изпитва ужасната гореща вълна, която по принцип е характерна за сухия период, който е март до юли. Човешките жертви, причинени от горещините, са над 2500.
- Екстремен снеговалеж в Италия, 2015. В началото на март месец в Капракота, Италия (около 1430 м.н.м) за 18 часа е образувана невероятната снежна покривка от 256 cm.
- Още няколко екстремни явление за 2015-та, може да прочетете в тази статия.
- Статия за екстремни проявления на времето в Северна Америка, Европа, Азия и Африка, може да прочетете - тук, а само за Северна Америка, може да прочетете в тази статия.
● Доказателствата, според NASA, за изменението на климата, може да прочетете на сайта на NASA. Няма да се впускам в подробности, но основните причини, поради които смятат, че имаме изменение на климата са - покачване на нивото на океаните; покачване на глобалната температура; затопляне на океаните; свиването на ледените шапки; намаляване на арктичния лед; отстъпването на ледниците; екстремни явления - увеличаване силата и честотата на ураганите, екстремни валежи, екстремни суши и т.н; промяна в киселинността на океаните; намаляването на снежната покривка в планините. 

Какъв е изходът, според WWF?
  • Радикална промяна в начините на добиване на енергия
  • Енергийна ефективност
  • Улавяне и съхраняване на въглеродния диоксид
  • Въпреки всичко - НЕ на ядрената енергия
  • Повече информация по точките - на сайта на WWF България
Какво може да направите вие?
Пестете енергия. Много просто звучи, но на практика е доста по-сложно. Повече за нещата, които може да направите, за да пестите енергия, прочетете - тук

Какво призовава WWF тази година за Часът на Земята?
19 март, от 20:30 ч.




1. Насочете всички свои социални мрежи към проблемите на климата и Часът на Земята - използвайте #ЧасътНаЗемята, направете снимка, заснемете видео, споделете възгледите си и призовете хората да се замислят и да се включат в една глобална кампания и да бъдат част от една кауза, от която зависи бъдещето на Земята. Призовете хората да бъдат част от Часът на земята, не само заради климата, а и заради цялостна природозащитна идея. Часът на Земята отдавна не е просто да си постоим на тъмно за 60+ минути, а е час, в който колкото се може повече хора трябва да разберат, че всеки час трябва да бъде Часът на Земета. 
2. Станете част от природозащитната общност в България. 
"Ела на 19 март в 20,30 ч. вечерта пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, покани приятели и познати, вземи китара/пиано/флейта/арфа, зареди батерията на телефона и се влей в световното движение на малки, големи и още по-големи, които празнуват за планетата. Ще си правим снимки в тъмното и ще се радваме на всеки, който реши да ни посвири.
3. Повече информация и видеа - на сайта на WWF България


Ще се радвам, ако се включите и вие и разпространите посланите. 
Дали ще споделите тази статия, или ще напишете своя - просто направете нещо! 

Благодаря за отделеното време! 
Поздрави и до скоро! 

Нина

No comments