90-дневна диета: Впечатления и резултати

No comments



























На 08.09 приключих своя 90-дневен режим, затова реших, че е време да споделя и финалните си впечатления и резултати. Завърших диетата с бургер през късните часове, по време на последния ми Витаминов ден, хаха. Дори не знаех, че е последен, защото скоро не си бях отваряла приложението да погледна, хаха. На 9-ти реших да се претегля и като влязох да въведа данните, видях, че реално вече съм в режим "Почивка".
Впечатления, съгрешения и какво научих чрез режима

1. Първото впечатление, което ми направи режима е, че, обратно на това, което си мислих, балансираното и разделно хранене ми излиза по бюджетно. Една от причините това да е така, че се храня с разнообразни неща, някои от които доста по-евтини, от нещата, с които стандартно се тъпча в по-големи количества и по-често, които пък са по-скъпи. Другата основна причина е, че готвя по-често.

2. Храненето е по-редовно. Тъй като режима изисква да се храним няколко пъти на ден, по възможност през определен брой часове, успях да се науча да се храня много по-редовно и равномерно и да не пропускам хранене, защото после ще е твърде късно. Преди доста често гладувах в по-ранните часове на деня, а после се нахвърлях върху храната, което изобщо не е добре.

3. Научих да си разпределям храната. Режимът ме научи да си разпределям по-умерено порциите, които ми се полагат за деня и освен, че като часово си разпределях храненията, го правех и по грамаж, а не - на обяд супер малко, а вечерта - супер много.

4. Не спазвах грамажите, които са определени за диетата, но филийката хляб вечер си я спестявах и понякога си оставях по-малко храна за вечеря, но не винаги.

5. Научих, че замразената храна не е толкова лоша. Случи ми се при първия Въглехидратен да си направя двойна доза паста, защото съвсем изключих, че за вечеря ще ям сладко, а не същото, и реших да я замразя, за да си я хапна през следващия такъв ден. Беше супер идея, поради няколко причини - не я изхвърлих и имах готово ядене за другия такъв ден, което ми спести време. Замразената храна губи до някъде качествата си, но откъм вкусовите ѝ такива аз смятам, че е супер приемливо решение за някои видове храни, определено не за всички. Замразявала съм само - паста, ориз и баничка. Течни храни не съм, а и смятам, че няма да е никак вкусно. Понякога съм си нарязвала маслини и гъби и съм ги замразявала, за да имам за следващия път, когато искам да готвя, ако знам, че скоро няма да мога да ги изям. Замразявам и грах и царевица. 

6. Научих се да ям по-разнообразно и да експериментирам с нови неща. Нямаше начин това да не се случи, при положение, че режимът изисква да "въртим" храни от различни групи, а не да ядем едно и също. Наложи се и да измислям разни нови неща, според изискванията. Пастата си я приготвях само със зеленчуци, пълнените чушки без кайма, а баничката - с плънка само от неутрални зеленчуци. Тъй като ядох доста повече ориз - пробвах черен и басмати, в които се влюбих и определено ще си приготвям и занапред. 

7. Храних се по-здравословно. Това, че премахнах сутрешната закуска от сандвичи с месо и кашкавал, както и яденето на сладко всеки ден, определено ми позволява да нарека храненето си "по-здравословно". Опитвах се също така да използвам по-малко мазнина и да си правя повече неща на фурна, отколкото на тиган. Храних се по-здравословно, защото "въртенето" на различните видове храни ти дава един постоянен заряд с нужните витамини и се предполага, че тялото ти се зарежда с всички необходими вещества. 

8. Лично за себе си реших, че съгрешенията трябва да са позволени - сигурно някои ще ме линчуват, но аз смятам така и не съжалявам. Какъвто и да е режима, ако някое правило ви кара наистина да не се чувствате добре - просто не го спазвайте. Ако много искате да опитате и вътрешно душичката ви изгаря - опитайте го. Няма да свърши света. Това е моята теория. Вярно, че защитничките на абсолютния перфекционизъм при изпълнението на 90-дневния режим, биха казали, че, след като съгрешаваш - няма смисъл, няма да се получи "излекуването", но аз го приех, че има смисъл, защото така или иначе почнах с нагласа, че няма да бъда супер стриктна и когато нещо много ми се вкусваше, просто го правих. Най-често това е било само една хапка, но все пак даваш на душата ти каквото иска и тя един вид се успокоява и на теб ти става по-добре, което смятам, че е добре и за тялото ти. Като цяло не си спомням да е имало ден, в който да не съм спазвала основния тип храна, освен Витаминовия, за което ще прочетете по-долу. А еднократните "хапки" изобщо не трябва да ги броя за прегрешение всъщност.

9. Най-честото съгрешавах по време на Витаминовия ден. След първия месец буквално ми стана традиция да ям през този ден и нещо сладко, а понякога и не само, защото плодовете в един момент наистина ми дотягаха. Този ден определено е най-кофти, но е разбираемо. Не се чувствах енергична и на моменти ми омаляваше, просто не е моето нещо. Затова основно ядох плодове, но от време на време и други неща, за да балансирам. 

10. Стараех се да спазвам правилото за хранене до 8, но тъй като аз си лягам най-рано в 2:00, си позволявах и да закъснея с вечерята, защото просто смятам, че има достатъчно време храната да се смели, докато съм още будна.

11. Пиенето на бира (алкохол като цяло) беше второто ми голямо "съгрешение" - казвам "съгрешение", но да знаете, че използвам тази дума само защото не е по реалните правила, за мен си беше нещо, което си бях приела като лично правило. Хубавото е, че не прекалявам с бирите, определено не пия всеки ден, а и като пия - не повече от 2-3 Столични Вайс.

12. Най-трудно ми беше да преглътна това, че не мога да смесваме паста със сирена и кашкавал. Това, че не можех да смесвам паста с месо някак го преглътнах. Мисля, че за тези 3 месеца само един единствен път ядох спагети с месо в тях, но то беше малко и реших да не му придавам значение. Друго нещо, което ми липсваше бяха бургерите. Реално аз можех да ям бургери, когато е ден за месо + хляб и зеленчуци, без картофи, но това, че не можех да го ям с чедър ми липсваше, защото много обичам.

13. Ядох едни от най-любимите си храни, без да се притеснявам - картофи, паста, ориз. Факт е, че не са най-подходящи за хора, които искат да свалят килограми, но се включваха добре в моята идея.

14. Не съм изпълнявала правилото на бульоните, защото си се храних с нормални грамажи - а не намалени и не ми е било гладно, за да трябва да си правя нещо, с което да си залъгвам глада. Знам, че те не са само за това, но лично просто не ми се занимаваше, а и имам чувството, че приготвянето на бульон ще е като едно допълнително готвене, за което време нямам.

Резултати

Свалени: 6,600. Имам разлика навсякъде по тялото и определено свалих това, което исках, дори повече. Отдавам това, че не свалих толкова много килограми, както повечето хора, които спазват режима, първо защото (според мен) нямах кой знае колко да свалям и другата основна причина беше, че задминавах правилата, не спазвах грамажите, които също трябваше да бъдат намалени, а и освен това, се хранех с по-калорична храна.

Възможно е да направя трети пост, с впечатления от режим "Почивка" и да ви разкажа дали успях да задържа килограмите, които свалих и други неща, ако има нещо интересно.


Благодаря, че ме четете и наблюдавате!
До скоро! 
Нина

No comments